Tutin, Aleksinac i Subotica i prihvatni centri u Krnjači i Preševu, sigurno se nalaze na spisku za smeštaj izbeglica iz ratom zahvaćenih zemalja na Bliskom istoku koji je napravila Vlada Srbije. Ovde i u još desetak gradova, kako se planira, trebalo bi da bude smešteno šest hiljada izbeglica koji prolaze balkanskom rutom.


Predsednik tutinske opštine Šemsudin Kučević potvrđuje da je ta lokalna zajednica jedan od ozbiljnih kandidata da postane trajni centar za smeštaj izbeglica. „U toku je izrada projekta za prelazak sa privremenog na trajni smeštaj tih ljudi. Imamo Centar za smeštaj azilanata u staroj upravnoj zgradi kombinata „Jelak“. S obzirom da je reč o baraci, naše aktivnosti usmerene su ka stvaranju znatno boljih uslova za trajniji boravak izbeglica iz ratom zahvaćenih područja“, objašnjava Kučević.

U ovoj opštini u decembru 2013. godine formiran je Centar za smeštaj azilanata. I tada se tutinska opština našla na vladinom spisku za privremeni smeštaj migranata. Za tu namenu kompletno je renovirano 300 kvadrata i opremljeno svim sadržajima stare upravne zgrade Drvnog kombinata „Jelak“. Centar može da primi 200 ljudi. U novonastaloj situaciji, razmišlja se o drugom objektu koji bi u potpunosti odgovarao dužem boravku izbeglica. U Tutinu računaju na pomoć Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari