Rodno zasnovano nasilje u osnovnim i srednjim školama u Srbiji je široko rasprostranjeno. Oko 69 odsto učenika i učenica osnovne i 74 odsto srednjoškolaca doživeli su bar jednom neki od oblika ovog nasilja u prva tri meseca školske 2013-2014. godine, pokazuje istraživanje koje je sproveo Centar za studije roda i politike Fakulteta političkih nauka, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Unicefom. Rezultati tog istraživanja predstavljeni su na jučerašnjem okruglom stolu „Uloga obrazovno-vaspitnog sistema u prevenciji i odgovoru na rodno zasnovano nasilje među i nad decom/učenicima“.

Statistika pokazuje da rodno zasnovano nasilje češće čine dečaci, kao i da se njegova učestalost povećava sa uzrastom. Posebno zabrinjava to što je više od trećine devojčica u sedmom i osmom razredu osnovne škole izloženo fizičkom seksualnom uznemiravanju. Dečaci češće nego devojčice pravdaju nasilje u partnerskom odnosu, pa se 15 odsto mlađih osnovaca, 19 odsto starijih i 21 odsto srednjoškolaca slaže da je nekada opravdano da dečko svojoj devojci lupi šamar. Oko 69 odsto devojčica i 64 odsto dečaka od šestog do osmog razreda složilo se da je devojka koja oblači prekratke suknje i tesne majice sama kriva ako je neko napadne.

inistar prosvete Srđan Verbić je rekao da je najgore ćutati o nasilju i praviti se da ne postoji. On je najavio da će uskoro biti donet pravilnik o prepoznavanju svih oblika diskriminacije u obrazovnom sistemu i da su pokrenute aktivnosti na usklađivanju udžbenika, koji treba da budu rodno osetljivi i nediskriminatorni. Verbić je dodao da je prioritet Ministarstva prosvete osiguranje bezbednog i podsticajnog okruženja za rast i razvoj dece, što zahteva odgovorno reagovanje i intenzivan rad svih na prevenciji nasilja.

Direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo je ocenio kao zabrinjavajući podatak iz pomenutog istraživanja da samo 14 odsto učenika ne odobrava rodno zasnovano nasilje. On je dodao da je tokom prošle godine 47 žena u Srbiji ubijeno u porodičnom nasilju, a da je istraživanje pokazalo da u 80 odsto slučajeva nasilja nad ženama tome prisustvuju deca. Sen Lo je naveo da su rodni stereotipi prisutni svuda, čak i u udžbenicima.

 

Petrušićeva pozdravlja pravilnik ministarstva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić je rekla da najave Ministarstva prosvete da će uskoro biti donet pravilnik o prepoznavanju diskriminacije u obrazovnim ustanovama i novi zakon o udžbenicima „trasiraju put da se stvari promene“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari