Ivanjdansko popodne već 55 godina u Donjem Milanovcu vreme je za susret večitih rivala. Na fudbalskom terenu duže od pola veka nadmeću se mršavi i debeli Donjomilanovčani, a njihovu „ljutu“ borbu pomno prati i zdušno navija gotovo čitava ova varoš na dunavskoj obali. To što u timu i jednih i drugih fudbalera ima tek za prste jedne ruke, nimalo ne smeta ni kapitenima ekipa, ni publici jer zabave koja je najvažnija u ovoj posebnoj fudbalskoj priči ne nedostaje. Lokalni selektori svake godine imaju poteži zadatak u prelaznom roku. Naime, što zbog lepote, što zbog zdravlja standardni prvotimci „Debelih“ promene dres.

– Godinama sam branio boje „Debelih“, ali više ne mogu. Ne daju godine i zdravstveni problemi. Ali zato imam naslednika, moj sin Mile u prvom je timu „Debelih“ – priča Radoslav Simonović Mižajka, čiji su se kilogrami izražavali trocifrenom brojkom, gledajući sa setom dešavanja na terenu.

– Možeš da igraš za „Debele“, ali moraš da skineš kilažu, rekao mi je lekar – kaže Stevo Jelić, alijas Steva Internacionale, koji je u odnosu na prošlogodišnju utakmicu smršao sedam kilograma i sada se zaustavio na 135. Epitet najtežeg ne bi zadržao i da nije poslušao lekarski savet pošto je ovogodišnji debitant Dejan Đorđević bio neprikosnoven. Doduše, preciznu težinu nismo uspeli da utvrdimo jer je za vagu kojom su fudbaleri mereni pre izlaska na teren doneto tegova za „svega“ 170 kilograma, a Dejan je bio teži.

Broj godina Čede Adamovića, od milošte zvanog Čedica, dobrano je premašio njegovu kilažu. Ne zato što Čedica ima puno godina, već malo kilograma. Naime, ovaj veseli pedesettrogodišnjak ima svega 40 kilograma.

– Imam volju za društvo. Ma, bitno je druženje i ništa više. Nije važno ko će da pobedi – reče na brzinu i ode da se pozdravi sa „ljutim rivalima“ iz korpulentnog tabora.

– „Debeli“ nemaju šanse danas – bio je pred utakmicu pun optimizma Aca Zvrca (Aleksandar Aranđelović), a pobedi se takođe nadao i Miša Salaba (Miša Aranđelović), duže od 20 godina u dresu „Mršavih“.

– Jedne godine pobede jedni, sledeće oni drugi. Prošle godine pehar su odneli „Debeli“, valjda je sada red na nas – objašnjava Miša.

Novo pojačanje „Mršavih“ Srećko Nikolić kaže da je protivnička ekipa imala nizinske pripreme koje su u milanovačkim hamburgernicama i restoranima potrajale izvesno vreme. – Pošto su oni jači, mi moramo biti spretniji i brži – otkriva za Danas deo taktike pripremljene za ovu utakmicu Nikolić.

Dobrodušni „Debeli“ brinuli su o svojim rivalima, pa je kao hitna pomoć iza korner linije potpaljen roštilj. Boža Mršavi i Luja Debeli imali su pune ruke posla, pardon roštiljskog mesa:

– Samo za „Mršave“, samo za „Mršave“ – ponavljao je Dragan Luja, nutkajući protivničke igrače.

Za razliku od drugih sudija, ovdašnjim internacionalcima Žiki Pešiću Bugarinu i Mitketu Jakimovskom Makedoncu nije pominjano sve po spisku. Propisno opremljeni, sat budilnik, crveni i žuti kartoni dimenzija pola kvadrata, pištaljke, pomno su pratili šta se dešava na terenu. I sudili kako dolikuje.

Treće poluvreme

– Svi koji se pokažu kao loši u prvom i drugom poluvremenu, imaju šansu da se poprave u trećem, onda kada se završi utakmica – objasnio je Žika Bugarin i odsvirao kraj 55. fudbalske utakmice „Mršavih“ i „Debelih“. Oni teži slavili su i ovog puta, jer su posle nerešenih 2:2 bili bolji u izvođenju penala. U trećem poluvremenu svi su bili pobednici i čuvari lepe tradicije, koju su na sreću prepoznali i brojni sponzori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari