Stojan Radenović: Profesor 1

„Veća mi je radost da popravim jedno dete nego sva priznanja i novac.“

„Nisam od onih što se pred studentima predstavljaju kao veliki autoriteti. Naprotiv, mislim da oni treba da ruše koncept predavanja i da ga svojim pitanjima ožive. Nema veće radosti od toga kad oni meni pronađu grešku, kada se stvori interakcija na času. To i njih i mene čini boljim ljudima.“

Ovako govori Stojan Radenović, matematičar, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu u penziji, jedan od zaslužnih što se Univerzitet u Beogradu ove godine našao među 300 najboljih svetskih visokoškolskih ustanova na prestižnoj Šangajskoj listi. Zahvaljujući svojim rezultatima – radovima objavljenim u najpriznatijim časopisima i tome što ga citiraju kolege iz celog sveta, Radenovićevo ime našlo se na listi „Najuticajnijih naučnih umova na svetu u 2015. godini“, što je doprinelo i skoku Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi. Sebe ne smatra naučnikom, već istraživačem.

Stojan Radenović rođen je 1948. godine u mestu Dobra Voda kod Leskovca. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, Gimnaziju u Leskovcu, a studije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Do 1980. godine je bio profesor u Četrnaestoj gimnaziji, da bi potom doktorirao i naredne dve decenije predavao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Od 2000. godine radio je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je dočekao i penziju. A u svojim penzionerskim danima profesor Radenović aktivniji je nego ikad – godišnje pripremi više od 50 naučnih radova. Ipak, on to ne smatra preteranim uspehom. Napominje da naučne radove piše jer ne može bez rešavanja matematičkih problema. Matematika ga, kaže, čini mladim, a najveće zadovoljstvo mu je kada motiviše mlade da se njom bave.

Matematiku poredi sa slikarstvom, a naučne časopise sa galerijama. „Kao što slikar ne može uvek da izlaže ista dela, matematičari moraju da se predstavljaju novim saznanjima. Dok oni traže galerije, mi svoja dela nudimo časopisima“, kaže on.

Radenović je oženjen, otac dve ćerke i ima dve unuke, na koje je posebno ponosan. One su uspešne sportistkinje i zasad nisu krenule njegovim stopama. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je profesora Radenovića za izuzetne zasluge za Dan državnosti, 15. februara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari