Stevan Stojanović, golman Crvene zvezde u vreme njene vladavine Evropom i nekadašnji sportski direktor crveno-belih, s pažnjom prati igre svog kluba i Partizana ove sezone, a na osnovu do sada viđenog sluti sadržajan večiti derbi. Za razliku od brojnih fudbalski tankih komšijskih duela u bliskoj prošlosti.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Partizan je plasmanom u Ligu Evrope namirio deo svojih takmičarskih ambicija i finansijskih potreba u ovoj sezoni, a moja Zvezda igra sve bolje u prvenstvu, s timom koji polako ali sigurno dobija konture. Nije prošla ni prva trećina prvog dela sezona, koja se igra po trokružnom sistemu, pa utakmica ništa ne rešava. Sve to bi trebalo da rastereti igrače obe ekipe, a kada nema velike takmičarske tenzije osim normalne želje za pobedom, za očekivati je da momci „puste nogu“. I priušte nam lep fudbal, sa dosta golova. Dovoljno je dobrih fudbalera na obe strane za tako nešto. Ishodi večitih derbija su već nešto drugo. Čista lutrija.

# Na koju „kartu“ bi Zvezda mogla da zaigra?

– Puno nade polažem u naš vezni red. Pogotovo strance na tom delu terena. Mislim na modernog zadnjeg veznog, obučenog da radi u oba pravca, kakav je Mičel Donald, i evidentan uspon forme Idana Vereda, igrača velikih ofanzivnih i golgeterskih mogućnosti. Talenat i mladalačka energija klinaca Mihaila Ristića i Marka Grujića takođe bi mogli da budu „iks faktor“. I da ne zaboravim beka Luisa Ibanjeza. Dobro radi svoj posao u defanzivi, od koristi je na protivničkoj polovini terena, dobro izvodi prekide… A možda zablista neko „deseti“. Nikada se ne zna. Vidim da mnogi strepe zbog refleksija odlaska kapitena Predraga Rajkovića, a ja mislim da je iskusan golman i bivši reprezentativac kao što je Damir Kahriman u stanju dobro obaviti posao. Ne samo ove subote.

# Kao zvezdaš od čega ili koga u Partizanu najviše zazirete?

– Verujem da bi vam svako drugi na mom mestu izgovorio ime Andrije Živkovića. Tako mlad, a donosi prevagu. Baš zna fudbala, nema straha, rešava utakmice. Opasnost vreba i u špicu. Mislim pre svega na brzonogog Oumarua Abubakara. Probija, asistira i pogađa mrežu. Ne bih otpisao ni Božinova. Neće valjda baš u subotu da demonstrira kvalitet i iskustvo, zbog kojih je doveden u Partizan. Darko Brašanac je igrač koji uradi sve što mu se traži, pravi oslonac. A Saša Ilić čovek koji sve poveže, čak i kada su sve niti igre pokidane. Da ponovim, i jedni i drugi imaju s kime i s čime da udare na rivala.

# Bode li vam oči prepucavanje klupskih čelnika u zagrevanju za derbi?

– I u moje vreme je bilo začikivanja, ali na sportskoj osnovi. Ovo danas se svodi na traženje alibija unapred. Nije još ni svanuo dan derbija, a i jedni i drugi traže i proglašavaju krivce za eventualni neuspeh. Naravno, na drugoj strani „brda“. Ne sviđa mi se ni medijsko huškanje i potpirivanje vatre. Nasilnicima na tribinama ionako ne treba mnogo da krenu jedni na druge. Uprkos svemu, nadam se jednoj fudbalski atraktivnoj i navijački mirnoj utakmici.

Mažić opet na centru

Sudijska organizacija nije odustala od prakse dodeljivanja večitog derbija najboljem domaćem arbitru, pa će pištaljka i u 149. večitom derbiju logično i zasluženo završiti u rukama Milorada Mažića. Četrdesetdvogodišnjem sudiji iz Vrbasa ovo će biti 11. put u karijeri da deli pravdu na meču Crvene zvezde i Partizana. Prvi put je to radio 17. novembra 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari