Stojim iza svojih reči: Momir Stojanović o reakciji ERP koja negira da je SPC pod pritiskom da potpiše temeljni ugovor sa Prištinom 1foto FoNet Milica Vučković

Stojim iza svoje izjave. Nisam ni očekivao da će ih Eparhija potvrditi. Za zaokruživanje kosovske nezavisnosti ostala su samo još dva segmenta – status SPC i iseljavanje Prištinskog univerziteta u Kruševac.

Obe ove institucije biće na udaru da bi se potpisivanjem temeljnog ugovora sa SPC i izmeštanjem Univerziteta završio proces stvaranja nezavisnog Kosova. Crkvi bi bilo bolje da podrži srpski narod na KiM umesto što patrijarh Porfirije i vladika Teodosije uporno ćute o onome što se događa tvrdeći da ‘Crkva neće da se meša u politiku’. KiM nije politika nego nacionalna stvar. SNV je više puta tražilo da razgovara sa obojicom, nisu ni odgovorili. Većina Srba sa KiM traži da se održi crkveno-narodni sabor na kome bi se našlo rešenje za njihov opstanak i ostanak u južnoj srpskoj pokrajini. Eparhija to nije prihvatila, kaže za Danas Momir Stojanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari