Vladimir Stojković je prvi Srbin koji je dobio bubanj „tam-tam“, kao nagradu za epitet junaka utakmice na Mundijalu. Posle sjajne partije protiv Nemačke u Port Elizabetu, pao je kamen sa srca i treneru golmana u stručnom štabu A tima Radetu Zaladu. Pre svega zato što je dobar deo javnosti osporavao kvalitete srpske jedinice i dovodio u pitanje izbor selektora Antića.

– Naravno da je i meni lakše. Utakmica sa Nemačkom je predstavljala prekretnicu. Vlada je pokazao svoj neosporni kvalitet u koji ja nisam ni sumnjao. Neki golovi koje je primio u Engleskoj doveli su javnost u dilemu da li je on pravo rešenje za reprezentaciju. Međutim, ja ni u jednom trenutku nisam imao dilemu. Tek će naredne utakmice pokazati pravu vrednost Vladimira Stojkovića – uveren je trener golmana.

Upravo su razni komentari o njegovoj formi uoči šampionata, najviše uticali na Stojkovića da doputuje u Južnu Afriku sa ogromnim motivom.

– On je svestan da je SP velika predstava koja ne trpi kikseve. Prisustvujući svim treninzima u Leogangu i ovde u Johanesburgu, mogli ste da se uverite sa kolikom dozom ozbiljnosti Vlada pristupa svakoj vežbi. Maksimalno je koncentrisan, što me i ne čudi jer znam da se radi o vrhunskom profesionalcu. Zato mi je i drago što je uspeo sve da valorizuje na utakmici sa Nemačkom – obrazložio je Zalad svoj optimizam.

Za razliku od klupske scene, gde je na svakih šest meseci prinuđen da menja šefa stručnog štaba, a samim tim i trenera golmana, u reprezentaciji, skoro cela karijera Vlade Stojkovića vezana je za Radeta Zalada. Bio mu je učitelj i u mladoj selekciji koja je 2004. godine stigla do finala EP u Nemačkoj. Tada je bio tek treći golman, iza Vlade Dišljenkovića i Nikole Milojevića, ali je svima u sećanju prizor iz polufinala protiv Švedske, kada je Stojković molio selektora Petrovića da mu pruži šansu da brani penale. Želja mu nije uslišena, iako je već u to vreme važio za specijalistu za odbranu šuteva sa 11 metara.

– Dugo poznajem Vladu i naš odnos prevazilazi poslovne okvire. Imao sam neverovatan osećaj da će odbraniti udarac Lukasa Podolskog. To je nešto neopisivo. Jednostavno sam znao da Nemačka iz tog penala ne može da izjednači rezultat – siguran je bio Zalad u svoju intuiciju.

Na treninzima u Južnoj Africi, Rade Zalad radi sa trojicom golmana. Kaže da je naročito ponosan što nijednog momenta nije osetio da su Isailović i Đuričić ljuti zbog uloge epizodista.

– Moram da pohvalim Bojana i Anđelka. Može da brani samo jedan. Vlada je iskoristio svoju šansu. Oni su svesni toga, maksimalno ga podržavaju. Između njih vlada pravo sportsko rivalstvo. Ali, iznad svega prijateljstvo. Mislim da su njih dvojica svojom podrškom najviše i pomogli Stojkoviću da zablista protiv Nemačke – zadovoljan je trener golmana kolegijalnim odnosom svojih pulena.

Rade Zalad se slaže sa konstatacijom da je nova lopta koju je Adidas lansirao za ovaj Mondijal, sa svojim performansama, izuzetno nezgodna za golmane. Osim Brazilca Žulija Cezara, a zašto ne reći i Vlade Stojkovića, svi čuvari mreže su imali ozbiljnih problema sa „džabulanijem“:

– Lopta je zaista otkrovenje. Brzina i putanja su joj nepredvidivi u pojedinim situacijama. Golovi koje smo videli su nesvakidašnji. Kako šampionat bude odmicao, verujem da će se i golmani adaptirati i da neće biti ovoliko kikseva – nije zadovoljan Zalad kvalitetom lopte na šampionatu.

FIFA i 2010. godine nastavlja praksu da po završetku turnira dodeljuje nagradu „Lev Jašin“, za najboljeg golmana na SP.

– Moj lični pik je naš golman. Rano je pričati o tome. Utakmice koje su pred nama najbolje će pokazati ko zaslužuje to laskavo priznanje – istakao je iskusni strateg.

Prvi čuvar mreže Srbije ima dodatni motiv u trci za nagradom. Zamislite šta bi u tom slučaju rekli treneri Nanta, Vitesea, Sportinga ili Vigana.

– Treba pitati njih. Moj zadatak je da pripremim Vladu i na psihičkom i na fizičkom planu pred svaku utakmicu. A kada dođe vreme da se bira najbolji, pričaćemo o tome sa velikim zadovoljstvom – kaže na kraju intervjua trener golmana u stručnom štabu reprezentacije Srbije Rade Zalad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari