Stojković i Kokanović o litijumu: "Vlast u Srbiji „sve radi protivno Ustavu i zakonima“ i folira pravne procedure" 1Foto: printscreen / Nova.rs

Koopredsednica stranke Zajedno i profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu dr Biljana Stojković ocenila je da je aktuelna vlast u Srbiji „totalitarna“ i da u našoj zemlji „ne postoji demokratija, kao ni pravne i političke procedure“. Ona je istakla da vlast u slučaju kompanije Rio Tinto i projekta Jadar „folira pravne procedure, dok sve radi ispod žita“.

„Mi smo prvo ugroženi od sopstvene vlasti. Ovde ne postoji država, već postoji režim koji je totalitaran“, istakla je Stojković za TV Nova.

U slučaju projekta „Jadar“ u ovom trenutku, kako je istakla Stojković, imamo imitaciju pravnih tokova i legalnih procedura, prenosi Nova.rs.

„Ovaj režim folira sve pravne procedure, a zapravo sve radi ispod žita i taj projekat normalno teče, što vam pokazuje i zahtev kompanije Rio Tinto koji je nedavno upućen Ministarstvu životne sredine, pa će ono kao nešto da odlučuje, dok sve vreme imate neku drugu priču u medijima od Aleksandra Vučića koji kaže da razvijamo dijalog koji nemamo ili da će da pita stručnjake, a da pritom tu struku ništa ne pita jer je ona u ogromnoj većini protiv Rio Tinta, pa nas proglašava glupima i nesposobnima“, izjavila je ona.

Ona je poručila da vlast u Srbiji samo „glumi legalnost“ i dodala je da „jedino blokade mogu da imaju efekta“.

„Nešto se kao radi po proceduri i ono što ostaje građanima je ulica. Nemamo institucije, nemamo prave legalne procedure, nemamo kome da se obratimo, a da ima neki autoritet i da se ovde nešto desi po pravnoj proceduri. Blokade su jedina stvar koja može da ima efekta“, poručila je Stojković.

Kokanović: Rejting raste nama, a ne njima

Zlatko Kokanović iz Udruženja „Ne damo Jadar“ istakao je da kompanija Rio Tinto „kaže da je transparentna, a da sve radi pod velom tajne“.

„Oni se ponašaju kao da su sve otkupili i kao da niko više ne postoji. Prvo, nisu sve otkupili u planiranoj zoni rudnika, a u planiranoj zoni deponije nisu otkupili jedan ar. Ne zanemarimo infrastrukturu, gde imamo prugu, put, gasovod, elektromrežu, vodu, optičke kablove, znači oni se ponašaju kao da je sve to urađeno ili je njima ova vlast obećala ili uzela neke kredite da im pripremi infrastrukturu od naših para kako bi pomogla kompaniji“, rekao je Kokanović.

On je poručio je da vlast u Srbiji „sve radi protivno Ustavu i zakonima“.

Kokanović je naveo i da je vlast „obmanula svoje glasače pre izbora, kada je rekla da je stavljena tačka na projekat ‘Jadar’“.

„Nemci imaju rudnik lignita i time se hvale, a o litijumu neće ni da razmišljaju jer je narod protiv toga, a oni slušaju svoj narod za razliku od ove naše vlasti“, istakao je Kokanović.

Kokanović je poručio i da ankete „pokazuju i da pored svih medijskih kampanja Rio Tinta i vlasti, kao i pored svih neistina i bljuvotina protiv aktivista, rejting raste opciji koja se protivi iskopavanju litijuma u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari