Čarter letom preko Zagreba i Graca, fudbaleri Srbije stigli su u Salcburg juče oko podneva i već na prvom koraku uverili se da će i tokom priprema u Austriji imati veliku podršku navijača. Pedesetak naših iseljenika u dresovima i sa raširenim zastavama Srbije sa vrha aerodromske zgrade skandirali su Antićevim pulenima i poželeli im dobrodošlicu u zemlju u kojoj će obaviti najvažniji deo priprema za SP. U centru pažnje srpskih kamermana i fotoreportera bila je dvomesečna beba u naručju majke, ogrnuta u šal srpske reprezentacije.

Svi igrači na čelu sa Radomirom Antićem strpljivo su potpisivali majice, dresove, srpske trobojke i razne druge navijačke rekvizite koje su oduševljeni Srbi iz dijaspore poneli sa sobom i koje verovatno neće prati do kraja života. Lov na autograme srpskih fudbalera počeo je još na aerodromu „Nikola Tesla“, a nastavio se u avionu JAT-a gde su piloti oplemenili popunjene Paninijeve albume sa zlata vrednim potpisima naših fudbalera. Na putu ka Austriji osmeh nije silazio sa lica naših reprezentativaca, a neke anegdote iz aviona govore da je Milan Jovanović ponovo preuzeo ulogu glavnog stvaraoca pozitivne atmosfere u ekipi.

Budući napadač Liverpula nije se odvajao od svog najboljeg prijatelja i cimera Miloša Krasića, a „peckanje“ sa Sašom Kolarovim završio je bratskim zagrljajem sa defanzivcem Lacija koji bi mogao da bude i prva opcija selektora Antića na poziciji levog beka ukoliko Obradović ne bude potpuno fit.

„Orlovi“ na svakom koraku ističu da su jedva čekali novo okupljanje i početak priprema, pa su mnogo zanimljivih tema za razgovor na putu ka Austriji imali Nemanja Vidić i Nenad Milijaš, na drugoj strani Antonio Rukavina i Zoran Tošić, a na trećoj Marko Pantelić i Gojko Kačar. Nema sumnje da je jedna od tema među bivšim saigračima iz Herte bila i mogućnost da se centarfor Ajaksa ovog leta vrati u Bundesligu, jer Šalke ne odustaje od namere da ga angažuje.

Kao po navici, Vladimir Stojković je čitav let prespavao u repu aviona: „Čuo sam da je u jednoj avionskoj nesreći jedini preživeli putnik sedeo u repu aviona i nije bio vezan“ – otkrio je golman Vigana zašto ga ne zanimaju mesta u biznis klasi, ali je na zahtev stjuardese ipak morao da veže pojas. Propisi su propisi.

Posle druženja sa navijačima na aerodromu, „orlovi“ su autobusom otišli za Leogang, svoju bazu u narednih deset dana. Prvih pet treninga Radomir Antić je zakazao na terenu koji se nalazi nedaleko od hotela „Kralerhorf“, gde su smešteni srpski fudbaleri. U petak „orlovi“ putuju u Klagenfurt, gde će dan kasnije odigrati prvu kontrolnu utakmicu protiv Novog Zelanda. Meč protiv još jednog učesnika Mondijala pratiće i čelnici FSS Tomislav Karadžić i Zoran Laković koji će u Klagenfurt stići direktno iz Niona.

Žigić stiže sa Ostrva

Već u avionu novinarima je pažnju privukao broj fudbalera koji je krenuo za Austriju. Među njima nije bilo Nikole Žigića, a od menadžera A tima Aleksandra Boškovića stigla je informacija da je napadač Valensije ostao u Beogradu iz privatnih razloga:

– Nikola je dobio dozvolu da ostane u Srbiji i njegov dolazak u Leogang očekujemo u sredu. Nema razloga za paniku. Sve je urađeno u dogovoru sa selektorom Antićem i ne radi se o bilo kakvom problemu koji bi mogao da nas zabrine – preneo je Bošković zvaničan stav stručnog štaba o misterioznom kašnjenju Nikole Žigića.

U takvoj situaciji, predstavnici medija nagađali su šta je po sredi, a dve verzije su bile u opticaju. Po prvoj, visoki špic je zatražio dodatni dan odmora zbog krštenja kćerke, a po drugoj, razlog je eventualni odlazak na potpis ugovora sa nekim od brojnih evropskih klubova koji su u letnjem prelaznom roku zainteresovani za Žigićeve usluge. Nedoumicu je razrešila britanska televizija „Skaj“, koja je juče popodne prenela da je jedan od najviših fudbalera predstojećeg Mondijala novi član Birmingema, posle dogovora čelnika ovog kluba sa vodećim ljudima Valensije. Prema istom izvoru, na ime obeštećenja za Žigića Birmingem će „slepim miševima“ uplatiti šest miliona funti (oko sedam miliona evra). Žigić će prvi trening u Leogangu odraditi danas, kada se očekuje i dolazak kapitena Dejana Stankovića, koji je takođe dobio dozvolu od selektora da predahne posle burne proslave titule šampiona Evrope sa drugovima iz milanskog Intera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari