Kad jedna vaspitna ustanova postoji čitavo stoleće kao Osnovna škola „Sveti Sava“ u Požarevcu, neosporan je izvanredan doprinos takve obrazovne institucije ukupnom prosperitetu grada u kome je ostvarila svoju bogatu tradiciju.

Čitav vek postojanja Škole obeležen je promocijom monografije o razvoju ustanove, svečanom akademijom i završetkom radova na izgradnji dugoočekivane fiskulturne sale. Himna „Bože pravde“u izvođenju Gradskog ženskog hora „Barili“ u Centru za kulturu označila je početak svečane akademije u čast jubileja kojoj su prisustvovali sadašnji i bivši učenici i nastavnici, roditelji, brojni prijatelji i saradnici. Među brojnim gostima bili su pomoćnik ministra prosvete i nauke Želimir Popov, savetnik u Ministarstvu prosvete i nauke Dragutin Brčin, narodni poslanici Žarko Pivac i Stevica Spajić, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljevič, zamenica gradonačelnikaVukica Vasić, predsednik Skupštine grada, Miomir Ilić i njegova zamenica Violeta Tomić.

Podsećajući na mnoge znamenite ličnosti, trgovce, zanatlije, sveštenike… koji su kroz istoriju, svoje bogastvo zaveštali gradu odnosno opštini u humanitarne svrhe, Žarko Pivac, predsednik Organizacionog odbora za proslavu jubileja rekao je das u oni na taj način omogućili osnivanje dobrotvornih fondova za pomoć siromašnoj deci, za izgradnju crkvenih objekata, škola, vrtića… – Četvrtog januara 1906. godine, Persida i Sava A. Jovanović, unuk Stevana Dobrnjca, testamentom su Požarevcu ostavili pet dućana u Tabačkoj Čaršiji, kuću sa zgradom u Takovskoj ulici, veliki magacin na velikoj pijaci, magacin na maloj pijaci i druge objekte sa ciljem da Zadužbina, koja je kasnije (1938. godine) osnovana, pomaže školovanju dobrih i siromašnih đaka… Ukupna imovina iznosila je 919.000 dinara. Sava A. Jovanović, ugledni trgovac iz Požarevca, koji je preminuo 1906. godine, testamentom je opštini požarevačkoj ostavio 20.000 dinara da pored takozvane nove crkve u narednih nekoliko godina izgradi i školu. Tako je 08. septembra 1911. godine po starom kalendaru, svečano otvorena škola sa šest učionica, hodnikom i dve manje kancelarije. Škola je predata na dalje staranje upravitelju požarevačkih osnovnih škola, Svetozaru Miloševiću. Ova obrazovna ustanova je zajedno sa učiteljima i učenicima tokom sto godina prolazia kroz teška ali i dobra vremena.Tokom nekoliko godina na početku rada, u Prvom svetskom ratu, u njoj su bili smešteni bugarski okupatori, međutim, po oslobođenju, nastavljeno je tamo gde se stalo – rekao je između ostalog Pivac. Kraj 19. i početak 20. veka predstavlja period ekspanzije školstva u Srbiji. Otvara se veliki broj škola i pooštravaju zakoni o roditeljima koji nešalju decu u školu. Danas je situacija u Srbiji takva da se zbog pada nataliteta smanjuje broj učenika, pa samim tim u nekim sredinama postavlja pitanje opstanka škole.

Čestitajući praznik ispred Ministarstva prosvete i nauke, Želimir Popov je rekao: – U Srbiji se svake godine ugasi jedna velika škola, odnosno, svake godine se u prvi razred osnovne škole, upiše hiljadu đaka manje. Vaš jubilej se poklapa sa donošenjem novog Zakona o školstvu. Trenutno se radi na usvajanju nacrta ovog zakona. Ono zašta se kao resorno ministarstvo zalažemo je da više nemamo đake pešake, kao i to da sva deca u školama dobiju barem jedan topli obrok – naglasio je Popov. Uslovi u kojima se odvijala nastavau OŠ „Sveti Sava“ od njenog osnivanja do danas,vremenom su se menajli. Interesantno je da je škola punih 49 godina obrazovala đake u zgradi iz 1911. Tek 1960. sagrađena je nova školska zgrada sa 14 učionica.

Direktorka škole Margareta Sekulović istakla je da školu „Sveti Sava“, danas čini centralna škola u Požarevcu i izdvojeno odeljenje četvororazredne nastave u Ćirikovcu, zahvaljujući Gradu Požarevcu, Ministarstvu omladine i sporta, Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj-Sektoru za NIP, izgrađena je fiskulturna sala, čime je veliki problem škole rešen. – Školu danas pohađa 706 učenika u 31 odeljenju od čega 16 odeljenaja u prvom ciklusu obrazovanja, 13 odeljenja u drugom ciklusu i 2 odeljenja učenika sa posebnim potrebama. Ovom broju treba dodati i tri odeljenja od po 25 polaznika prvog, drugog i trećeg ciklusa u okviru projekta „Druga šansa“. Nastavu svih nastavnih predmeta realizuje potpuno stručno osposobljen kadar. U školi je zapošljeno 70 radnika. Svakodnevnim aktivnostima doprinosimo podizanju ugleda škole i nastojimo da i u vremenu koje je pred nama ostanemo otvorena škola koja brine o učenicima i okruženju, prihvata sugestije kreativnih pojedinaca, podstiče stručnost nastavnika, kvalitet nastave i vannastavnih aktivnosti sa vizijom unapređivanja partnerskih odnosa učenika,nastavnika i roditelja. Naši učenici tradicionalno postižu zavidne rezultate na takmičenjima iz svih nastavnih i vannastavnih aktivnosti – naglasila je Sekulić.

Povelje najzaslužnijima

Povodom stogodišnjice postojanja OŠ „Sveti Sava“, Ministarstvu prosvete i nauke Republike Srbije, Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj-Sektor za NIP, Gradu Požarevcu, Centru za kulturu, narodnom poslaniku Žarku Pivcu, nekadašnjem direktoru škole Dragoslavu Milovanoviću i sadašnjoj direktorki Margariti Sekulović uručene su povelje za posbne zasluge. U muzičkom delu programa nastupila je Biljana Krstić sa grupom „Bistrik“.

Fiskulturna sala za stoti rođendan

Na završetku akademije Vukica Vasić, Margarita Sekulović i Želimir Popov, simboličnim presecanjem vrpce, predali su učenicima i nastavnicima na koriščenje novoizgrađenu fiskulturnu salu. – U protekle tri godine lokalna samouprava je radiala na raznim projektima na poboljšanju komunalne i putne infrastructure, izgradnji sobračajnica, postavljanju rasvete, renoviranju fasada, zbrinjavanju stambeno ugroženih lica – rekla je Vukica Vasić.

– Izgradnju fiskulturne sale u ovoj školi ističem kao jednu od najznačajnijih investicija ne samo po obimu sredstava koja su uložena, već i po tome što ovo predstavlja ulaganje u omladinu, školstvo i obrazovanje. Naša lokalna samouprava je jedan od retkih koja za mlade i školstvo izdvaja značajna sredtva. Na ovaj način utičemo na decu da svoje slobodno vreme provode kvalitetno i korisno usmeravajući ih da se bave sportom. Zahvaljujući sredstvima Evropske investicione banke, Republike i lokalne samouprave, ovaj objekat je realizovan do kraja. Investicija vredi ukupno 39.750.000 dinara. Nastojaćemo da još dve seoske osnovne škole i jedna srednja u Požarevcu, dobiju fiskulturne sale, rekla je između ostalog Vasić, kojoj je ovom prilikom, za uloženi trud na izgradnji fiskulturne sale, uručena zahvalnica. Povodom obeležavanja jubileja, škola je organizovala likovni i literarni konkurs. Najuspešnijim su na svečanosti uručene nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari