Kreativni centar Monte Vita je obilježio 14. februar, Dan zaljubljenih, tako što je aktivnosti usmjerio prema borbi protiv HIV-AIDS u Crnoj Gori.

Na Dan zaljubljenih volonteri „Monte Vite“ su u Bijelom Polju, Podgorici, Danilovgradu, Budvi, Tivtu, Nikšiću i Beranama odijelili nekoliko hiljada brošura i nekoliko stotina postera, koji će podsjetiti građane na to šta je, a šta nije rizično ponašanje i kako se treba štiti od HIV-a, ali prije svega o stigmi i diskriminaciji vezanoj za HIV-AIDS.

Direktor „Monte Vite“, dr Elvir Zvrko kaže da su stigma i diskriminacija u vezi sa HIV-AIDS-om najveće smetnje prevenciji širenja virusa, osiguranju adekvatne njege, podrške i liječenja. „Kao što učimo činjenice o ovoj bolesti, važno je i boriti se protiv diskriminacije ljudi koji žive s HIV-om, ili su vezani uz HIV-AIDS, kaže dr Zvrko.

Prema njegovim riječima materijal je dijeljen u školama, fakultetima, zdravstvenim ustanovama, kafićima, pabovima… „Ove aktivnosti su dio projekta Neznanje je opasno po život! Diskriminacija uništava ljudske živote! Stop stigmi!, koji „Monte Vita“ realizuje uz podršku Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije (GFATM) i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori. U sljedećih nekoliko nedjelja će uslijediti organizovanje većeg broja tribina o HIV-AIDS-u u više gradova u Crnoj Gori, kao anonimnog noćnog testiranja na HIV, ističe Zvrko.

Inficirano 86, oboljelo 45

Prema evidenciji Instituta za javno zdravlje, od 1989. godine kada je identifikovana prva osoba do kraja 2008. godine, u Crnoj Gori se virusom HIV inficiralo 86 osoba. Od tog broja od AIDS je oboljelo 45, od čega je umrlo 29 osoba. Trenutno u Crnoj Gori sa HIV-AIDS-om živi 55 osoba, od čega je 39 HIV pozitivno i 16 oboljelo od AIDS. U 2008. godini registrovano je pet novozaraženih HIV, kao i jedan oboljeli, a dvoje je umrlo od AIDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari