Stopa nezaposlenosti u SAD porasla je u novembru sa 6,5 odsto, koliko je iznosila u oktobru, na 6,7 odsto, te je najveća u poslednjih 15 godina, pokazuju zvanični podaci. Prema podacima iz američkog ministarstva rada, poslodavci su proteklog meseca ugasili 533.000 radnih mesta što je najveće ukidanje na mesečnom nivou za proteklih 35 godina, te većjedanaestog meseca zaredom radnici gube posao u privredi.


Zbog niza nepovoljnih podataka iz oblasti ekonomije koji su nedavno objavljeni pojačani su strahovi da najvećoj privredi preti opasnost od dugoročne stagnacije. Nacionalni biro za ekonomska istraživanja ove nedelje je saopštio da su SAD u recesiji od decembra 2007. „Prognoze su mnogo gore nego što se očekivalo i predstavlja kapitulaciju u oblasti trgovine. Pretnja od širenja depresije sada je postala realnost“, izjavio je Peter Morići, profesor u poslovnoj školi univerziteta Merilend.

Nezavisno od toga, i aktivnost u sektoru usluga u novembru je takođe zabeležio rekordni pad. Američki sektor usluga čini 80 odsto ekonomske aktivnosti SAD. Ekonomija je zabeležila pad na godišnjem nivou od 0,5 odsto od jula do septembra zahvaljujući najvećem padu potrošačke moći SAD u proteklih 28 godina. Veliki broj ekonomista veruje da će bruto domaći proizvod opasti još više u sadašnjem kvartalu.

U međuvremenu, Kina i SAD su obećale 20 milijardi dolara kao finansijsku pomoćglobalnoj trgovini, što predstavlja deo napora da se pruži potpora nestabilnoj svetskoj ekonomiji. Novac će biti dostupan uvoznicima, uključujući one u zemljama u razvoju, koji su naišli na teškoće da podignu kredit da bi kupili robu. Kina je prethodno zatražila od SAD da uštedi više, kriveći njihovu prekomernu potrošnju za finansijsku krizu. Ti komentari odražavaju sve veću istaknutost azijskog džina. „I mi i Kinezi posvećeni smo jačanju globalne ekonomije“, rekao je američki ministar finansija Henri Polson na kraju pregovora na visokom nivou o svetskoj ekonomiji.

Uvoznici širom sveta se bore da podignu kredit da bi kupili robu pošto banke ograničavaju svoje zajmove. To je još jedan faktor koji negativno utiče na ekonomski rast pošto fabrike dolaze do zaključka da klijentima nedostaje gotovina za kupovinu njihove robe.

Tokom sastanka zvaničnika kineskog i američkog ministarstva finansija u Pekingu Kina je zahtevala od SAD da zaštite kineske aktive i investicije u SAD. Kineska ekonomija beleži rast od oko devet odsto godišnje, dok je američka ekonomija u recesiji.

Senat odbio pomoć posustaloj autoindustriji

Vašington – Generalni direktori posustalih američkih automobilskih proizvođača nisu uspeli da ubede američki senat da im poveća pomoć. Dopisnici javljaju da su senatori sa skepsom slušali argumente direktora Dženeral Motorsa, Forda i Krajslera za paket pomoći u vrednosti 34 milijarde dolara. Pre ovog, ove kompanije su tražile 25 milijardi dolara da bi izbegle bankrot. Šef Krajslera je izjavio da su revidirani planovi o reorganizaciji kompanija „odlučni i realni“. Odlazeći predsednik Buš je rekao da kompanije moraju da dokažu da su isplative na duži rok te da nema smisla „bacati zdrav novac za lošim“. Direkori takozvane detroitske trojke doputovali su u Vašington hibridnim vozilima, pošto im je pre dve nedelje u Kongresu odbijen zahtev za državnu pozajmicu od 25 milijardi dolara, uz opasku da su po pomoć došli privatnim avionima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari