Prvi čovek iz Srbije Saša Savićević koji je leteo u stratosferu, granicu atmosfere sa kosmosom, prvo što je učinio kada je nedavno nogom stupio na tlo bio je pozdrav za haškog optuženika Ratka Mladića. Kako je rekao, iskoristio je tu priliku da „pozdravi generala i da mu poruči da mu je vojska ostala verna“. Prema njegovim rečima, Mladić je „žrtva medijskog rata protiv Srba“.


„Pozdravio sam komandanta jer znam njegove moralne i vojničke karakteristike i zasluge i upoznao sam ga tokom rata lično. Sve negativno o njemu je proizvod medijskog rata za koji Srbi nisu bili spremni, ali se nadam da će nove generacije izvući pouke iz toga. Taj moj pozdrav je i pozdrav od svih pripadnika VRS“, naveo je Savićević.

Bivši padobranac, pilot i producent, inače, živi i radi u Moskvi. Iz baze ruske avijacije Sokom, iz grada Nižnjeg Novgoroda, poleteo je na samu granicu svemira, odnosno 23 kilometra od Zemlje. Savićeviću je let vredan 40.000 dolara poklonila ruska vojna avijacija zbog posebnih zasluga u širenju ruske kulture u jugoistočnoj Evropi. Ovaj veteran 63. padobranske brigade iz Niša tako je ruskim avionom MiG 29 UB dotakao granicu između poslednje Zemljine zaštite stratosfere i svemira.

Kako je objasnio, let je predstavljao simulaciju ispaljivanja rakete. Prema njegovim rečima, avion leti sličnom putanjom kao raketa, pod vertikalnim uglom posle odvajanja od piste. Za let se nije mnogo pripremao, ali mu je savetovano da osim detaljnih lekarskih pregleda mesec dana ne konzumira alkohol i ne jede masnu hranu.

Rusi su mu, kako je rekao, dozvolili da nosi srpski grb, kao i ikone Svetog Save i Svetog Đorđa. Nije se, kaže, plašio, jer „kad ima kontrolisane opasnosti, onda je i adrenalin na odličnom nivou“. Ovo „putovanje“ za njega je predstavljalo ispunjenje dečačkog sna, a rekao je da bi želeo da ide i u svemir, kao i da mu je najveći idol Jurij Gagarin.

Savićević je rodom iz Banjaluke, gde je član Padobranskog kluba Banjaluka, a, sem toga, i predsednik je Udruženja rusko-srpskog prijateljstva „Most“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari