Za Republikansku partiju SAD pojavio se tračak nade u vidu dve plavuše s dobro poznatim prezimenima, Čejni i Mekejn, koje iznose svoje vizije u vezi s tim kako povratiti američki konzervatizam u vreme sadašnjeg predsednika Baraka Obame.

Liz Čejni (42), najstarija kćerka bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, razmišlja da započne vlastitu političku karijeru, budući da su godine njenog oca provedene u Beloj kući sada iza njega. „To je časna profesija i nešto čime bih volela da se bavim, ukoliko ubedim svoje petoro dece da učestvuju u mojoj kampanji,“ rekla je ona u intervjuu. Čejnijeva, čije najmlađe dete ima dve godine, energično je komentarisala pretpostavku da su republikanci bez rukovodstva i zarobljeni u prošlosti isto kao što je bio slučaj s britanskim konzervativcima nakon pada Margaret Tačer.

Čejnijeva je ostvarila značajnu pobedu prošle nedelje kada se upustila u polemisanje da li Bela kuća treba da objavi fotografije zatvorenika koje su zlostavljali američke snage u Avganistanu i Iraku. Ona je rekla da „podržavanje terorista“ postaje „trend“.

Na suprotnoj strani je Megan Mekejn (24), odlučni, politički umereni bloger i kći senatora i bivšeg predsedničkog kandidata iz redova republikanaca Džona Mekejna. Ona je Čejniju poručila: „Vaših osam godina je isteklo, stoga odlazite.“ Iako se brzo probija u žižu medijske popularnosti zbog svojih otvorenih stavova kada je reč o podršci gej brakova, proučavanju matičnih ćelija i životnoj sredini, ima malo vernih partijskih pristalica. Njen otac je na pitanje da li je ona „budući disident na obuci“ pozitivno odgovorio kroz osmeh. Za razliku od nje, Čejnijeva, bivši zvaničnik Stejt dipartmenta, je konzervativac plave krvi koja pomaže svom ocu da napiše memoare.

Liz Čejni se nada da Obama nije nepobedivi predsednik koga se treba bojati. „Kada je Obama položio zakletvu, veliki broj republikanaca je osetio da ćemo neko vreme biti u pustoši, ali, dok je on očigledno brilijantni aktivista, nije brilijantan lider i približio nas je mnogo više levici nego što je narod to očekivao,“ rekla je. Problem je pronaći harizmatičnog lidera koji može da se suprotstavi Obami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari