Penzionerka Olga Dimitrijević Živković iz Požarevca, 16. septembra napunila je 100 godina, kao zvanično najstarija žiteljka ovog grada. Tim povodom, u prostorijama Mesne zajednice „Bulevar“ u subotu je priređena proslava, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Miodrag Milosavljević sa svojim saradnicima.

Na pitanje koja je tajna njene dugovečnosti, slavljenica je rekla da uvek treba biti pozitivan i plemenit. „U životu ne treba biti pakostan, ne treba zavideti i ogovarati druge, već treba činiti dobra dela i voleti svoju decu“, rekla je baka Olga, koja je svoj životni vek započela 16. septembra daleke 1911. godine, u Bračinu kod Ražnja.

Po završetku gimnazije, u kojoj je bila jedina devojčica među 80 dečaka, radila je u Narodnoj banci u Beogradu, sve do udaje za Miodraga Živkovića, pravnika iz Požarevca. Zbog udaje je morala da napusti radno mesto, jer u staroj Jugoslaviji žena nije imala pravo da radi ako joj je i suprug zaposlen.

– Iako sam uvek raspoložena i nasmejana, imam razlog da plačem i očajavam, jer sam izgubila sina jedinca, u njegovoj 22. godini života, dok je bio student. Da bih se izvukla iz krize, počela sam da mesim kolače i torte i poklanjam ih svojim prijateljima, što i danas činim – kaže baka Olga. Pamćenje je i danas odlično služi, pa se seća doživljaja i iz prve polovine prošlog veka.

– Za vreme Prvog svetskog rata, sećam se da su Bugari ubijali unaokolo i palili kuće, za razliku od Austrijanaca, koji su došli nakon njih. Kad su stigli u naše dvorište, počela sam da plačem, jer mi se iz kesice okačene oko vrata prosuo sav novac. Oni su tad sišli sa konja, pomogli da sakupim pare i poklonili mi sve čokolade iz svojih ruksaka – seća se baka Olga. Iako na pragu svog drugog veka, još uvek je vitalna, čita i piše bez naočara i redovni je posetilac gradske biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari