Stotine vernika na liturgiji u Hramu Svetog Save 1Foto: Fonet/Marija Đoković

Stotine vernika okupilo se na božićnoj liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sa vernicima služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u kripti Hrama, a lomljenje česnice biće organizovano u 12 sati na platou ispred Hrama.

Zvona sa Hrama Svetog Save oglasila su se sinoć oko 23.30 sati kako bi pozvala vernike na liturgiju. Prethodno je u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru u prisustvu brojnih vernika služena Sveta arhijerejska liturgija.

Stotine vernika na liturgiji u Hramu Svetog Save 2Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sa vernicima na Badnje veče zapalio je Badnjake na platou ispred Hrama. U svim hramovima srpske pravoslavne crkve u zemlji i rasejanju, slavljenje Božića počelo je paljenjem Badnjaka i ponoćnim liturgijama. U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji proslava Božića počela je paljenjem Badnjaka. U crkvama i manastirima služene su liturgije. U crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici liturgiju je sa sveštenstvom služio vladika raško-prizrenski Teodosije, koji danas služi u Gračanici. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari