Izborna komisija za žalbe, u kojoj ima i stranaca koje su imenovale UN, saopštila je juče da je među nešto manje od 2.500 prispelih žalbi izdvojila 567 dovoljno ozbiljnih da bi mogle da utiču na izborne rezultate. Prema poslednjim delimičnim preliminarnim rezultatima, nakon prebrojavanja 35 odsto glasova, sadašnji predsednik Hamid Karzai vodi sa 46,3 odsto glasova, dok je drugoplasirani kandidat Abdula Abdula sa 31,4 odsto glasova, prenosi Rojters.


Predsednički izbori su održani 20. avgusta. Pošto je malo verovatno da će Karzai osvojiti više od 50 odsto glasova, iako glasovi nisu prebrojani na jugu Avganistana, gde ima puno njegovih pristalica, ali i najviše prijavljenih izbornih nepravilnosti, održaće se verovatno i drugi krug glasanja, najverovatnije početkom oktobra.

Među navedenim nepravilnostima su zastrašivanje glasača i mešanje predstavnika avganistanskih vlasti u izborni tok. Nekadašnji ministar spoljnih posova Abdula je optužio Karzaijeve saradnike da su lažirali izbore i da neće prihvatiti izborne rezultate ukoliko se pokaže da je bilo velikih prevara.

Potpuni preliminarni rezultati izbora trebalo bi da budu objavljeni najranije 3. septembra, a konačni rezultati dve nedelje kasnije, pošto sve žalbe budu razmotrene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari