Venecuelanski predsednik Ugo Čaves predložio je da se diplomatski spor oko američkog ambasadora, koji proteklih nedelja opterećuje odnose dve zemlje, reši tako što će Sjedinjene Države u Venecuelu poslati Bila Klintona, glumca Šona Pena ili režisera Olivera Stouna.


– Nadam se da će imenovati Olivera Stouna. Ja bih predložio Šona Pena ili lingvistu Noama Čomskog. Imamo tamo puno prijatelja. Evo, recimo Bil Klinton – rekao je Čaves.

Odnosi SAD i Venecuele su zategnuti posle odbijanja Karakasa da da agreman diplomati kojeg je Stejt department odredio za ambasadora u Venecueli. Venecuela je najpre prihvatila imenovanje Larija Palmera, ali Čaves je naknadno promenio stav rekavši da ne može da prihvati diplomatu koji daje izjave kako je moral u venecuelanskoj vojsci nizak i optužuje Venecuelu da pruža utočište kolumbijskim pobunjenicima.

Američke vlasti su posle toga ukinule vizu venecuelanskom ambasadoru Bernardu Alverezu, praktično ga onemogućivši da dalje obavlja tu dužnost. Oliver Stoun je posetio Karakas u maju povodom premijere svog dokumentarnog filma Južno od granice u kojem prikazuje latinoameričke levičarske lidere. On je novinarima kazao da se divi Čavesu i onome što je uradio od dolaska na vlast 1999.

Čaves je takođe pomenuo kako se susreo sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton na inauguraciji Dilme Rusef, nove predsednice Brazila, i tom prilikom je upitao kako je njen suprug.

– Ali napravio sam grešku jer loše govorim engleski pa sam je upitao kako je njegova supruga? Ona se nasmejala i ja sam se ispravio – rekao je predsednik Venecuele. Uprkos najnovijem diplomatskom sporu, analitičari ocenjuju da Venecuela i SAD neće ugroziti međusobne trgovinske odnose koji su važni za privrede obeju zemalja., budući da Venecuela izvozi velike količine nafte u Sjedinjene Države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari