Osmočlana porodica stradala je tokom vazdušnog napada NATO na provinciju Paktija na istoku Avganistana, saopštili su danas avganistanski zvaničnici. Predstavnik vlasti provincije Paktija Rohulah Samon izjavio je da su tokom bombardovanja NATO ubijeni jedan muškarac, njegova supruga i njihovo šestoro dece.


Predstavnici NATO saopštili su da je u toku istraga o incidentu koji se u provinciji Paktija dogodio u subotu uveče. Noćni vazdušni napadi NATO na civilne ciljeve u Avganistanu već dugo su razlog zategnutih odnosa avganistanskih vlasti i Alijanse. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je početkom maja pozvao komandanta NATO u Avganistanu Džona Alena i ambasadora SAD u Kabulu Rajana Krokera na „hitan sastanak“, pošto je, kako je rekao, desetine civila ubijeno tokom NATO operacija u Avganistanu.

Karzai je zapretio Vašingtonu da će zamrznuti dogovor o strateškom partnerstvu koji su potpisali Avaganistan i SAD, ukoliko NATO ne učini više napora da se okonča ubijanje civila. Taj sporazum u subotu je ratifikovao avganistanski parlament. Kako navodi agencija Frans pres, civili su najveća žrtva sukoba Alijanse i avganistankih snaga, s jedne, i talibana, s druge strane. Tokom prošle godine u tim sukobima poginulo je više od 3.000 civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari