Olujno nevreme praćeno gradom oštetilo je preksinoć krovove i polomilo prozore na više od sto kuća u više sela leskovačke i bojničke opštine i opštine Medveđa. Uništeno je takođe oko 90 odsto zasada voća u atarima sela Klaić, Bučumet, Oruglici i Lipovici. Ova, ali i još nekoliko drugih sela na području leskovačke, lebanske i opštine Medveđa i dalje su bez električne energije.

Olujno nevreme praćeno gradom oštetilo je preksinoć krovove i polomilo prozore na više od sto kuća u više sela leskovačke i bojničke opštine i opštine Medveđa. Uništeno je takođe oko 90 odsto zasada voća u atarima sela Klaić, Bučumet, Oruglici i Lipovici. Ova, ali i još nekoliko drugih sela na području leskovačke, lebanske i opštine Medveđa i dalje su bez električne energije. U ovim opštinama su formirane komisije za procenu štete i oni će biti na terenu nekoliko narednih dana, a za sada se procenjuje da je nepogoda nanela višemilionsku štetu, koju ove sredine neće moći same da saniraju.

Grom povredio troje Vlasotinčana

Vlasotince- U urgentni centar Opšte bolnice u Leskovcu primljeno je troje Vlasotinčana koji su zadobili lakše opekotine nakon udara groma. Opekotine na telu zadobili su Aca K. (20) i Jagoda S. (46), dok je Mladen S. (72) dovezen sa duševnim traumama. Povređeni su lekarima i tehničarima rekli da su se oko 19 sati nalazili na njivi kada je grom udario u obližnje drvo. „Čini mi se da su se više uplašili nego što su povređeni“, kazao je dežurni lekar. Aca K. je posle ukazane pomoći pušten kući, a Mladen S. i Jagoda S. su zadržani u urgentnom centru. U Vlasotincu nevreme je takođe počelo tokom poslepodneva, a nastavilo se i u večernjim satima i bilo je praćeno jakim vetrom i čestim udarima gromova.

Nevreme praćeno olujnim vetrom, kišom i gradom nanelo je veliku štetu usevima u opštini Kuršumlija. U pojedinim delovima opštine padao je grad veličine lešnika. U selu Dankovice kod Kuršumlije, vetar i vodene bujice iščupali su iz korena pet stabala. Pokidan je i jedan telefonski kabl, pa su prekinute veze sa Lukovskom Banjom. Nevreme je u SO Kuršumlija pričinilo štetu od najmanje 20 miliona dinara, pokazuju prve procene Komisije za elementarne nepogode. Zamenik predsednika opštine Dejan Milošević rekao je da su uništeni usevi u selima Pepeljevac, Grabovnica, Dedinac i Točane, a stručna ekipa opštine juče je obišla samo najugroženija područja. Meštani procenjuju da je uništeno oko 50 odsto useva. Bujica je poplavila i nekoliko kuća i podruma u centru Kuršumlije. Komisija je zabeležila oštećenje krova na školi u selu Grabovnica i oštećenje nekoliko lokalnih puteva. Olujni vetar i bujica su u selu Dankoviće kod Kuršumlije iščupali pet stabala iz korena.
Oko 30 sela je bez struje zbog velikog nevremena koje je u utorak zahvatilo Vranje i jug Srbije. Najveća šteta je na energetskim objektima u opštini Vladičin Han gde ni do juče posle podne nije bilo struje, saopštila je vranjanska Elektrodistribucija. Zbog ove oluje, Dispečerski centar Elektrodistribucije u Vranju samo u opštinama Vranje i Vladičin Han zabeležio je više od 40 kvarova na elektromreži. Nevreme je nanelo velike štete i u poljoprivredi, a oštećeno je više zgrada i vozila. Prema podacima Meteorološke stanice u Vranju, prekjuče oko 16.00 sati kotlinom Južne Morave vetar je duvao brzinom od 60 kilometara na sat. Oštećene su i fasade na zgradama i parkirani automobili. U selu Moštanica nedaleko vetar je odneo krov sa jedne kuće. U samom Vranju, vetar je oborio po jedno stablo u Ulicama Save Kovačevića, Partizanskoj, Bulevaru AVNOJ-a i Radničkoj i pričinio priličnu štetu na zgradama i automobilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari