Svedok tužilaštva Dejvid Harland, bivši službenik za civilna pitanja i politički savetnik Unprofora, izjavio je juče tokom suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da je bilo perioda napetosti između civilnog i vojnog rukovodstva bosanskih Srba.

Harland, koji je često prisustvovao sastancima lidera svih strana i sreo se s Mladićem dvadesetak puta, rekao je da su se visoki oficiri VRS prema Mladiću odnosili „s velikim poštovanjem“. Nikada nismo posumnjali da je on oficir koji ima svu komandu, čak i kada je reč o manjim događajima na terenu, rekao je svedok.

Opisujući situaciju u Sarajevu, Harland je naveo da je vladala atmosfera straha i beznađa, da je moral bio na niskom nivou i da je bilo dezertiranja. Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane, on je rekao da je u Sarajevu Srba bilo „u znatnom broju“.

„Da li ste bili obavešteni da su srpski civili ubijani u Sarajevu?“, upitao ga je Mladićev savetnik odbrane Branko Lukić.

„Da“, odgovorio je Harland i dodao da je Unprofor pokušavao da ustanovi etničku pripadnost žrtava, kao i uzrok smrti. Na pitanje koliko je Srba ubijeno tokom rata, on je odgovorio da je tokom opsade život izgubilo oko 10.000 ljudi, od kojih su oko 1.000 bili Srbi i nije se složio s Lukićevim navodima da je ubijeno više od 5.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari