Strah je opasno sredstvo kontrole

Dnevnik

Ostavite komentar


  1. Od kuda vam podaci za Novi Zeland koje navodite? Kazete: „Moje kolege tamo ne rade, pozorišta su zatvorena, a kafići, kafane odavno.“ Moram da vam razjasnim da cak i u vreme cetvrtog stepena blokade, nije bilo zabrane izlaska do prodavnice, apoteke ili slicnog ni za jednu starosnu grupu. Cak je preporuka vlade bila da se svakodnevno proseta, naravno ne daleko od mesta prebivalista. Kako je Novi Zeland bio i jos uvek je toliko uspesan u borbi protiv Covid-19? Jednostavno. Stanovnici su se pridrzavali preporuka i nije bilo tajnih poseta frizerima, proslava rodjendana niti sakuplanja za proslave duhovnih i bilo kakvih drugih praznika. Nastavljate „Dok se ceo zapadni svet kune u demokratiju i demokratske poglede na svet, oni to nemaju.
    Njihova demokratija i bogatstvo je zasnovano na kolonijalizmu i uništavanju čitavih naroda i nacija.“
    Cini mi se da niste upoznati sa drustvenim i politickim sistemom i zivotom Novog Zelanda kao ni sa pojmom demokratije. Meni licno to ne smeta, a izgleda ni vama. A vama bi trebalo da smeta, jer bez poznavanja pojma i pravila demokratije nikada necete ni ziveti u demokratskom drustvu, niti koristiti prednosti istog. Nisam od onih koji salju komentare i ovo mi je prvi. Osecao sam potrebu da odgovorim na neobjektivno pisanje.

    1. Podaci su validni. Moja svekrva zivi na Novom Zelandu i nece da dolazi u Srbiju jer moraju da se nose maske. Mi ne mozemo da odemo tamo bas zbog ovih pravila jer je izuzetno skup odlazak.
      Tamo je sve stalo i bilo je veliko zatvaranje, sada je sve ok, ali i dalje nema dolazaka bez dvonedeljnog karantina, uplacenog novca i negativnog PCR testa.
      Moja cerkica nije videla babu od kakl je krenula korona, sem preko vibera.
      Nosam napisala nista sto nije provereno.
      Na Tajlandu mi je dever tamo je ista situacija. Karantin, novac, pcr test.
      Vlada Tajlanda je dala tri obavestenja. Maske su svuda obavezne, nema turizma do Marta i obavezna vakcinacija u Junu.

      1. @Natasa
        Podaci vam nisu tacni. Maske su obavezne u javnom prevozu. Takodje se propogira uptreba aplikacije za mob. ph, registracija posete prodavnici , sportskom centru, i tako dalje. Sve u cilju efikasnijeg pronalazenja moguceg kontakta u slucaju da virus probije karantin sistem. Boravak u karantinu se od pocetka godine naplacuje, tu imate tacnu informaciju-$NZ3000 za dve nedelje. Posto se predlaze strozi karantin i do 3 nedelje, verovatno ce cena ici gore. Zar mislite da bi poreski obveznici trebali da snose troskove karantina?. Takodje imate pogresnu informaciju o tome da je sve zatvoreno. Sve radi normalno, nema ogranicenja o broju osoba za okupljanje. Odrzavaju se muzicki koncerti na otvorenom.
        Potpuno se slazem sa onim sto je napisao gospodin Romano. Posto zivim u Auckland-u ovo nisu informacije iz sfere rekla-kazala.

Ostavite komentar


Društvo

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine? 10

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine?

Najtopliji grad u Srbiji i danas je bila Ćuprija, gde je u 15 časova temperatura vazduha bila čak 41 stepen Celzijusov, dok je 40 stepeni izmereno u Smederevskoj Palanci, a po 39 stepena bilo je u više od deset gradova širom zemlje. Mnogi se pitaju zašto su baš ova dva grada iz dana u dan najtoplija, a klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava za Danas zašto je to tako.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.