Azerbejdžan je osudio Tursku zbog potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Jermenijom, upozorivši da će otvaranje jermensko-turske granice izazvati nestabilnost na južnom Kavkazu. „Normalizacija odnosa između Turske i Jermenije pre povlačenja jermenskih snaga sa okupirane azerbejdžanske teritorije jeste u direktnoj suprotnosti sa interesima Azerbejdžana“, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Bakuu.


U saopštenju se navodi da taj sporazum kvari bratske odnose Azerbejdžana i Turske, koji imaju duboke istorijske korene. „Azerbejdžan veruje da jednostrano otvaranje tursko-jermenske granice dovodi u pitanje mir i stabilnost u regionu“, ističe se u saopštenju. Ministri inostranih poslova Jermenije i Turske, Eduard Nabaldijan i Ahmet Davutoglu, potpisali su proteklog vikenda u Cirihu protokole o uspostavljanju diplomatskih odnosa dveju zemalja i ponovnom otvaranju granica. Tenzijama u odnosima Turske i Jermenije posebno je doprinelo pitanje masovne deportacije i smrti više od milion Jermena između 1915. i 1917. godine u tadašnjem Otomanskom carstvu, što Jerevan smatra genocidom.

Posrednik u pregovorima Turske i Jermenije bila je američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je učestvovala u izradi teksta sporazuma. Ceremoniji u Cirihu, pored predstavnika Švajcarske, još jednog posrednika u pregovorima dveju strana, i američke državne sekretarke, prisustvovali su i šefovi diplomatije, Rusije i Francuske, Sergej Lavrov i Bernar Kušner. Govoreći o sadržini potpisanih dokumenata, ministar inostranih poslova Rusije je naglasio da sporazum održava „čvrstu odlučnost dveju država da slede deo puta“ i dodao da nijedan korak predviđen u protokolima o normalizaciji odnosa ne može biti protumačen kao štetan po treću stranu. Lavrov je kazao da će Rusija sprovesti projekte o saradnji s dvema državama u oblasti energetike, transporta i komunikacija.

Evropska unija je takođe pozdravila potpisivanje sporazuma između nekadašnjih rivala. „Ohrabrujemo Jermeniju i Tursku da ostanu privržene procesu normalizacije odnosa i pozivamo na ratifikaciju i implementaciju protokola što je pre moguće“, navedeno je u saopštenju Saveta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari