Poslednjih dana mnogo smo pre puta na Kosovo iz Švajcarske slušali o terorizmu i mogućnosti prepada na putu od Bujanovca preko Lučana do Končulja. Odlučili smo se da prođemo ovim putnim pravcem, jer je najkraći, ali i zbog toga što ne sumnjamo u korektnost policije i verujemo u sigurnost – rekao je novinaru Danasa juče Fatim S., koji sa tročlanom porodicom iz Ciriha dolazi na godišnji odmor u okolinu Gnjilana.

Na regionalnom putnom pravcu od ulaza u Bujanovac preko albanskog sela Lučane, do kontrolnog punkta policije i carine vodi asfaltirani regionalni put ukupne dužine od 12 kilometara. Saobraćaj se odvija normalno u oba pravca.

– Ne želim da bilo šta komentarišem, ali sada je velika gužva, a muvaju se i nepoznati ljudi koji očigledno ne misle dobro nikome ko živi pored ovog puta – objašnjava Iljim Z, koga zatičemo tik uz putni pravac koji vodi ka Končulju.

Na samom kontrolnom punktu kolona je duga oko dva kilometra. U redu su luksuzna vozila sa tablicama Švajcarske i Nemačke i tek pokoje vozilo sa registarskim brojevima koji određuju lokacije Bujanovca i Preševa.

– Sve se odvija pod kontrolom uz obavezan pregled prtljaga i do sada nema nikakvih problema uprkos velikoj gužvi – kaže nam šef smene na Policijskom punktu Končulj. Brže u koloni prolaze autobusi na redovnim linijama Bujanovac – Gnjilane i obratno. Reč je o autobusima privatnih albanskih prevoznika, ali i vranjskog Kavim – Jedinstva.

– Najopasnija je noć i tih 12 kilometara kada mogu iz šume da izađu razbojnici koji po pravilu nas Albance ne diraju, ali žele keš novac. U protivnom, prete smrću – govori Zedin R. Ovim putem hranom se snabdevaju i žitelji većine srpskih sela u Kosovskom Pomoravlju.

Policijska kontrola pojačana je nakon što su albanske terorističke grupe pucale na patrolno vozilo pripadnika Žandarmerije sredinom meseca, u kome su dva pripadnika ove jedinice lakše povređena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari