Četrdeset dve osobe su uhapšene zbog umešanosti u linč osumnjičenog silovatelja koga je prošle nedelje grupa od nekoliko ljudi nakon upada u zatvor u Dimapuru, u indijskoj državi Nagaland izvukla i ubila. Uhapšeni se još terete za nerede, paljenje i protivpravno okupljanje.

Vlasti su u nedelju morale da uvedu policijski čas da bi se obnovio red. Osumnjičeni muškarac bio je star 35 godina. Reč je o muslimanskom biznismenu optuženom za silovanje. Njega su izvukli iz ćelije i vukli golog po ulicama, a potom ga tukli do smrti. U ranijim izveštajima čovek je identifikovan kao Farid Kan, mada je policija saopštila da je u stvari reč o Sjedu Šarifu Kanu, koji je uhapšen u februaru pod sumnjom da je silovao 19-godišnjakinju tri puta. Kanov brat tvrdi da su ga uhapsili iz etničkih razloga.

Dopisnici sa lica mesta, piše Bi-Bi-Si, kažu da je ubistvo u vezi sa porastom tenzija u Nagalandu, gde autohtona plemena okrivljuju muslimanske migrante iz države Asam i Bangladeša da su prodali njihovu zemlju. Vlasti strahuju da bi moglo doći do sukoba između lokalnih Naga i Bengalaca u Dimpauru. Ahidur Rahman, lider muslimanskog saveta Dimapura, kaže da je „nekoliko stotina muslimanskih porodica napustilo Dimaour“.

Škole i trgovine su i dalje zatvorene, dok internet i SMS servis ne rade. Mnogi navode da ovo dokazuje koliko lako masovna histerija može da se podigne među lokalnim stanovništvom i da se za to okrive muslimanski migranti.

Linčovanje se dogodilo usred kontroverzi u Indiji povodom odluke vlade da zabrane prikazivanje Bi-Bi-Si dokumentarca „Indijska kćerka“, koji govori o tome kako je jedna gangsterska banda silovala i mučila devojčicu u autobusu u Nju Delhiju. Ona je kasnije umrla od zadobijenih povreda. Nasilje nad ženama je veoma rašireno u Indiji, gde se silovanje prijavljuje u proseku svakih 20 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari