U zemlji izolovanoj planinskim zajednicama i pustinjama, 3.000 magaraca natovarenih glasačkim listićima prevoze materijal za predstojeće izbore, dok se više od 10.000 međunarodnih vojnika sprema da obezbeđuje 7.000 biračkih mesta od eventualnih napada talibana. Avganistanci 20. avgusta izaći će na birališta kada će drugi put birati predsednika od američke invazije na ovu zemlju.

Predviđanja su da će sadašnji predsednik Hamid Karzaji, iako je sve više nepopularan u zemlji i šire, osvojiti još jedan mandat. Najozbiljniji njegov rival, od ukupno 40 kandidata, jeste Abdulah Abdulah, bivši šef avganistanske diplomatije. Mnogi građani ubeđeni su da će reč stranih moćnika biti odlučujuća.

Zbog talibana koji su vrlo aktivni u većem delu zemlje, mnogi Avganistanci sumnjaju da će svi građani biti u prilici da izađu na birališta. U provinciji Helmand na jugu Avganistana, gde je jedna trećina disktrikta pod talibanskom kontrolom, izbori će biti održani samo u bezbednim zonama u većim gradovima. Ljudi zaduženi za organizaciju izbora priznaju da će bezbednosna situacija omesti otvaranje 600 glasačkih centara, što je približno 10 odsto od ukupnog broja.

S druge strane, neregularnosti su već raširene. Zabeleženo je više od tri miliona duplikata kada je reč o imenima registrovanih birača. Ukupno 20 procenata novih glasačkih karata štampano je za dečake ispod 20 godina, kažu iz avganistanske izborne posmatračke organizacije.

Politički analitičari upozoravaju da će u slučaju izbornih malverzacija pristalice promena u vladi primeniti iranski stil protesta.

„Zabrinuti smo i kada je reč o nepravilnostima u samom procesu registracije birača, ali i nemogućnosti građana da izađu na birališta zbog loše bezbednosne situacije“, kaže Ričard Holbruk, specijalni predstavnik SAD za region.

Najgori mogući scenario ishoda ovog važnog glasanja – izborne krađe i nepravilnosti – dovele bi do nasilnih građanskih nemira, tvrde upućeni. Avganistanski izbori posmatraju se kao značajan test za tranziciju zemlje ka demokratiji. Pitanje je hoće li birači signalizirati u pravcu stabilnosti, demokratije i mirnog Avganistana ili će zemljom nadvladati oružani konflikt nad političkim uspehom? Kredibilitet izbornog procesa otkriće pravi scenario.

„Mogućnost da se ponovi situacija iz Kenije, Zimbabvea ili Irana je velika“, tvrdi Ašraf Gani Ahmadzai, bivši zvaničnik Svetske banke i nekadašnji savetnik Karzaija, a sada njegov rival na izborima. Gani tvrdi da je Karzaijeva vlada već upletena u izborne neregularnosti u oblastima gde je podrška Karzaiju jaka, korišćenjem državnih resursa za kampanju, ohrabrivanjem guvernera i ministara da rade za njega i upućivanje svojih bezbednosnih snaga da „prete ljudima i brane im da podržavaju druge kandidate“. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari