Zapadne sile izrazile su ozbiljnu zabrinutost nakon što je Iran lansirao svoj prvi satelit domaće proizvodnje u orbitu. Teheran tvrdi da je satelit namenjen za istražne i telekomunikacione svrhe i ističe da ima miroljubive namere. Međutim, SAD, Velika Britanija i Francuska izrazile su zabrinutost da bi ta tehnologija mogla da dovede do razvoja proizvodnje balističkih raketa.

 Taj potez je usledio uoči jučerašnjeg sastanka zvaničnika šest svetskih sila na kojem je bilo reči o spornim nuklearnim aktivnostima Irana. Grupa šest zemalja koja uključuje SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, ponudila je Iranu stimulativni paket pod uslovom da suspenduje obogaćivanje urana i započne pregovore o svom nuklearnom programu.

Državni sekretar SAD Hilari Klinton je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Milibandom izjavila da će predstavnik SAD na pregovorima u Nemačkoj diskutovati o pristupu Iranu. „Jasno je da se Iranu pruža prilika da se istakne i postane koristan član međunarodne zajednice“, rekla je ona, „Kako je predsednik SAD Barak Obama rekao, nudimo pomoćIranu ali on prvo mora da popusti“. Portparol Bele kuće Robert Gibs je rekao: „Iran nas ovim potezom nije ubedio da radi odgovorno na tome da unapredi stabilnost ili bezbednost u regionu.“ Zvaničnik američkog Stejt departmenta Robert Vud rekao je da postoji verovatnoća da iranske aktivnosti dovedu do razvoja proizvodnje balističkih raketa, te predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost.

Portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova Erik Ševalije izjavio je da je i Francuska veoma zabrinuta zbog lansiranja iranske rakete. „Ne možemo a da to ne dovedemo u vezu sa ozbiljnom zabrinutošću zbog mogućnosti razvoja vojnih nuklearnih kapaciteta Irana“, rekao je on.

Šef britanske diplomatje Bil Ramel je izjavio da lansiranje rakete produbljuje ozbiljne zabrinutosti u vezi s tim kakve su namere Irana. Nakon lansiranja satelita iranski ministar spoljnih poslova Manučer Motaki je naglasio da je namena satelitskog projekta miroljubiva i da treba da posluži potrebama zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari