Sve veći broj razbojništava, ali i još zvanično nerasvetljene smrti dvojice prijatelja unele su nemir i strah među stanovnike Vrnjačke Banje. Naime, za manje od šest meseci na teritoriji ove male opštine koja broji 29.000 stanovnika, opljačkano je i demolirano više menjačnica, trafika, uličnih radnji, zatim jedna pošta, iz koje je odneto oko pola miliona dinara, te prodavnica, ali i zlatara. Takođe, zabeleženo je i da je opljačkan poštar koji je raznosio poštu.

Zanimljivo je, međutim, da su razbojnici koristili razne metode, pa je tako radnica jedne trafike udarena palicom sa elektro šokom, dok je radnik pošte vezan trakom. Ipak, čini se, najgore je prošla menjačnica-kiosk „Miki“, koja je na meti razbojnika do sada bila čak tri puta. Poslednji put, početkom ovog meseca, iz ove radnje razbojnici su odneli oko 8.500 evra, a prethodna dva puta „samo“ cigarete u vrednosti od pola miliona dinara.

– Policija je posle ranijih razbojništava obavila uviđaj, uzela katance, koji su sečeni, kao dokazni materijal. U međuvremenu, ti kriminalci su uhvaćeni prilikom krađe u drugoj radnji. Tada su dvojica uspela da pobegnu, a jednog su uhapsili. Na tom mestu su našli velika armiračka klešta kojima su sekli katance. Policija me je usmeno obavestila da su ta lica najverovatnije obila i moju radnju i poslali su klešta i katance na veštačenje u Beograd. Posle skoro dva meseca obavestili su me da su ista ta klešta upotrebljena i u krađi na mom kiosku. Međutim, jedan od lopova pobegao je van zemlje, dok su druga dvojica i sada na slobodi – priča Milutin Dumanović, vlasnik menjačnice – kioska „Miki“.

Dumanović dodaje da su tokom poslednjeg razbojništva, pre dve nedelje, dvojica momaka sa fantomkama na glavi brutalno pretukla radnika, iako im je rekao da uzmu novac.

– Brutalnost je bila tolika da, dok su preturali po radnji, non-stop su radnika udarali po glavi. Kada su izlazili još dva puta su ga udarili da ne bi ustao sa poda. Pojedini udarci su, po rečima lekara, bili na ivici ubistva, po jačini i mestu gde su primljeni. Ne vidim način kako da zaštitimo imovinu, ali i živote. Posle dve krađe i jednog razbojništva samo čekamo ubistvo. Da li je moguće raditi i sačuvati život – pita Dumanović.

S druge strane, u Policijskoj upravi Kraljevo za Danas kažu da je na području Opštine Vrnjačka Banja u dosadašnjem periodu ostvareno „povoljno stanje javne bezbednosti“ i da je u 2012. registrovano 210 krivičnih dela opšteg kriminala, odnosno za petinu manje u odnosu na 2011. Od ukupno 107 krivičnih dela izvršenih od nepoznatih počinilaca, rasvetljeno je 70, odnosno 65,42 odsto, što je za oko 10 odsto više u odnosu na republički prosek.

– U januaru ove godine registrovano je šest krivičnih dela opšteg kriminala što, u odnosu na 12 krivičnih dela registrovanih u istom mesecu 2011, što predstavlja pad za 50 odsto. Nisu registrovana teža krivična dela koja bi izazvala veće uznemirenje građana i javnosti. Iz ovoga se ne bi moglo potvrditi da je zavladao strah među građanima Vrnjačke Banje – kaže Kristina Nikolić, portparol Policijske uprave Kraljevo.

Ona za većinu razbojništava potvrđuje da su prijavljena, te dodaje da su pripadnici policijske stanice Vrnjačka Banja o izvršenim krivičnim delima „obavestili nadležne pravosudne organe, izvršili uviđaje i preduzeli sve zakonom propisane mere na rasvetljavanju ovih krivičnih dela“.

Sekira pored kreveta

I građani Vrnjačke Banje sa kojima smo razgovarali kažu da to mesto više nije bezbedno i mirno kao što je nekada bilo. Složni su u oceni da nadležni organi moraju da daju adekvatan odgovor na poslednja zbivanja. „Ne osećam se sigurno. Možda mi nećete verovati, ali ja spavam sa sekirom pored kreveta. Nigde više nema sigurnosti – ni na ulici ni u sopstvenom domu“, kaže jedan od stanovnika Banje.

Metadon i narkotici

Vrnjačku Banju su, ipak, najviše potresle smrti dvojice prijatelja – Igora Šerovića i Nikole Čomagiča, starih 27 godina. Ovaj slučaj još uvek nije zvanično rasvetljen, navedeno je samo da smrt nije nastupila nasilnim putem, ali se nezvanično može čuti da delimični toksikološki nalaz pokazuje prisustvo „trodona“ u telu preminulog Čomagića. Banjom se najpre pronela vest da su dvojica prijatelja preminula zbog korišćenja „nove vrste droge“, ali je kasnije rodbina preminulog Šerovića kazala da su za smrt krivi lokalni dileri, koji su im prodali sumnjivu mešavinu. Naime, pomenuti lokalni dileri, kazali su oni, do droge dolaze „prijavljivanjem za metadonsku terapiju“. Kako se sumnja, oni kasnije metadon mešaju sa narkoticima, ali i lekovima i alkoholom. Takva mešavina neretko ima koban ishod.

– U oba slučaja, policija je preduzela i preduzima sve zakonom propisane mere, o čemu će biti obavešteni nadležni pravosudni organi – kaže Kristina Nikolić, portparol PU Kraljevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari