Od tularemije, opasne zarazne bolesti koja može da dovede do smrtnih posledica, u Pčinjskom okrugu obolelo je 16 lica, uglavnom predškolske dece, osnovaca i srednjoškolaca, potvrdila je za Danas direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju Eržika Antić.

 Među obolelima je i dvoje dece od četiri i šest godina. Rizik od smrtnog ishoda u slučajevima ovog oboljenja je oko deset procenata, ali najveću opasnost po oceni lekara predstavlja širenje epidemije.

– Broj zaraženih od ove opake bolesti u Pčinjskom okrugu se povećava, bez obzira na to što su ekipe iz epidemiološke službe stalno na terenu. Da bi se turalemija trajno suzbila, potrebno je da uz pomoć i podršku lokalnih zajednica, izvršimo sistematsku deratizaciju na ovom području – precizirala je Antićeva. Kako objašnjava, nevolja je u tome što nijedna državna laboratorija u Srbiji ne radi analize na ovu vrstu bolesti, a to otežava praćenje epidemiološke situacije na terenu.

– Oboleli su prinuđeni da o svom trošku rade analize u privatnim laboratorijama u Nišu i Beogradu – rekla je Antićeva.

Doktor Srđan Stanković rekao je da je u martu na jugu Srbije registrovano devet obolelih od tularemije. Tada su registrovani slučajevi zaraze u selima Strezovce, Tranava, Ljiljance, Samoljica, Stropsko, Dubnica, kao i u Preševu.

– Do danas je registrovano po šest obolelih u opštinama Bujanovac i Preševo i četvoro u Vranju. Međutim, još sa sigurnošću nismo utvrdili izvore zaraze i puteve prenošenja – rekao je Stanković.

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Vranju, Goran Ristić ocenio je da je najverovatnije došlo do indirektnih kontakata sa izlučevinama miševa, pacova, zečeva, čak i domaćih životinja.

– Ljudi obole od tularemije uzimanjem zaražene vode ili hrane, kontaktom sa životinjama, inhalacijom ili pak ubodom insekta – objasnio je Ristić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari