Hiljade ljudi marširalo je juče ulicama Atine, u znak protesta zbog najavljenog usvajanja novih mera štednje, a grčki sindikati stupili su u treći generalni štrajk u poslednjih šest nedelja.

Avionski letovi obustavljeni su na početku 48-satnog štrajka koji je zatvorio vrata škola, zaustavio vozove i trajekte, lišio Atinjane gradskog prevoza i rad bolnica sveo samo na prijem hitnih slučajeva. Poslanici u parlamentu će danas glasati o predlogu zakona kojim se budžet kreše za 13,5 milijardi dolara u naredne dve godine.

Ishod glasanja je neizvestan, pošto je premijer Antonis Samaras suočen sa snažnim protivljenjem koalicionih partnera, socijalista i Demokratske levice, što je prva ozbiljna kriza u pet meseci postojanja njegove vlade. Usvajanje zakona i predloga budžeta je neophodno kako bi Grčka dobila 31,5 milijardi evra zajma, bez kojih će, kako je upozorio premijer, bankrotirati sredinom novembra. Među merama koje će biti ponuđene na osvajanje jesu smanjenje penzija i povećanje poreza, podizanje starosne granice za penzionisanje na 67 godina i zakoni koji će olakšati otpuštanje zaposlenih u državnoj službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari