Štrajk prosvetara danas i u Zaječaru i Boru 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Štrajku prosvetara, danas tačno u 11:30 sati, pridružile su se kolege većine osnovnih i srednjih škola u Zaječaru. U potpunom štrajku je Ekonomsko-trgovinska, delimičnom Gimnazija, dok Tehnička i Medicinska ne štrajkuju. Od osnovnih, većina je u potpunom štrajku, jedna škola je skratila časove na 30 minuta, dok jedna ne štrajkuje.

Totalna obustava nastave danas je u OŠ “Desanka Maksimović”, OŠ “Hajduk Veljko” i OŠ “Đura Jakšić”. U OŠ “Ljuba Nešić” časovi su skraćeni na 35 minuta, dok se nastavnici OŠ “LJubica Radosavljević Nada” nisu priključili kolegama.

Što se grada Bora tiče od 13 škola, devet su u štrajku.

Jelena Cocović, predsednica sindikata u Ekonomsko – trgovinskoj školi u Zaječaru, za Danas je kazala koje su škole danas u Zaječaru u štrajku, i zbog čega oni protestuju.

Štrajk prosvetara danas i u Zaječaru i Boru 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Ljubica, Tehnička i Medicinska ne štrajkuju, dok ostale škole su u štrajku. Tehnička i Medicinska škola nemaju sindikate. Mi smo se nadali da će se priključiti, ali ipak nisu…“, istakla je ona.

Ivana Nikolić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u OŠ „Desanka Maksimović“ u Zaječaru za Danas kaže koji su razlozi štrajka.

„Pod jedan to je izmena krivičnog zakonika, povećanje plata, poboljšanje statusa prosvetnih radnika pošto smo izloženi naselju, preko koga se prelazi, a obećanja su da će ti problemi po hitnom postupku biti rešeni. Mi smo bili prisiljeni pošto ništa obećano nije ispunjeno, da obustavimo nastavu i pokažemo da mi nismo nevažni“, istakla je ona.

Štrajk prosvetara danas i u Zaječaru i Boru 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Prema njihovim rečima štrajk je najavljen samo za danas, i da je to štraj upozorenja.

„Glavni odbor sindikata odlučuje o daljim koracima, ali ako ne dođe do ispunjenja zahteva koji su potpisani pre godinu dona, protesti će se radikalizovati“, kaže Jelena Cocović.

Na naše pitanje šta se smatra pod radikalizacijom protesta, one odgovaraju da „je moguća totalna obustava nastave“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari