Na jučerašnjim pregovorima predstavnika Ministarstva prosvete i sindikata, koji su održani uz posredovanje miritelja iz Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, došlo je do približavanja stavova, ali niko nije želeo da komentariše šta to konkretno znači.


U saopštenju Ministarstva prosvete posle sastanka navedeno je da će „razgovori o zahtevima sindikata biti nastavljeni ove nedelje posle daljeg konsultovanja i usaglašavanja sa nadležnim organima i službama“.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Danasu je rečeno da je zajednički dogovor da se detalji ne iznose u javnost dok traju pregovori. Miodrag Skrobonja iz tog sindikata očekuje da bi današnja sednica Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije mogla biti prelomna, „ako dođu svi koji su pozvani“, aludirajući na ministre finansija, prosvete i državne uprave i lokalne samouprave. Među pojedinim sindikalcima se šuška da bi na sednici Odbora mogao da se pojavi i premijer Aleksandar Vučić, koji će danas pred poslanicima „braniti“ leks specijalis o projektu „Beograd na vodi“.

Međutim, predsednica Odbora za obrazovanje Aleksandra Jerkov kaže za Danas da ministri na sednice tog tela dolaze po pozivu, ali da on nije upućen i Vučiću.

Milorad Antić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije očekuje da na današnjoj sednici ne bude kvoruma, jer kako kaže „teško da će poslanici SNS-a doći na Odbor“.

– Vučić se sigurno neće pojaviti, jer da je hteo, mogao je da reaguje kada su mu sindikati uputili poziv za razgovor – smatra Antić.

Inače, prosvetnim radnicima juče je isplaćen prvi deo martovske plate, koja, prema tvrdnjama sindikata, u većini škola nije smanjena, iako je Ministarstvo prosvete to tražilo.

– U 90 odsto škola plate nisu smanjene. Mi smo upozorili direktore da to ne rade jer traju pregovori i većina je poslušala. I direktorima je jednostavnije da obračun vrše sa drugim delom plate nego da izdaju dva rešenja. Mi i dalje tvrdimo da ne postoji pravni osnov za smanjenje plata zaposlenima koji štrajkuju i sigurno da će oni koji su tužili direktore dobiti sudske sporove – navodi Miodrag Skrobonja iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

I u SRPS-u potvrđuju da je prosvetarima juče „legla“ prva polovina martovske plate bez smanjenja.

Pregovori sindikata i Ministarstva prosvete nastavljaju se u četvrtak.

Osipanje

Broj škola koje su u štrajku se smanjuje, ali ni sindikati, ni Ministarstvo prosvete ne objavljuju podatke u koliko ustanova su časovi skraćeni na 30 minuta. Prema nepotpunim podacima Unije sindikata prosvetnih radnika, u štrajku je oko 350 škola, što je značajno smanjenje, jer ih je pre mesec dana bilo više od 470. Milorad Antić kaže da se ne smanjuje toliko broj škola, koliko broj štrajkača, a kao glavni razlog za to navodi odbijanje od plata. Precizan broj škola u kojima zaposleni protestuju nije moguće izračunati i zbog toga što su vojvođanski prosvetari od petka na prolećnom raspustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari