Sindikati prosvetnih radnika doneli odluku o štajku: Ovo su njihovi zahtevi 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Reprezentativni sindikati obrazovanja doneli su i zvaničnu odluku o štajku u školama 16. septembra.

“Svi zaposleni, članovi reprezentativnih sindikata: Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti Srbije stupiće u jednodnevni štrajk, u ponedeljak 16. septembra. Tog dana, u školama neće biti nastave”, navodi se u odluci.

Istog dana, sa početkom u 12 časova, održaće se protestni skupovi pri školskim upravama u Srbiji i u većim gradovima.

Sindikati traže da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini Srbije po hitnom postupku.

Drugi zahtev je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici (prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku).

“Povećanje treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti”, piše u odluci.

Zahtev je i da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama (u skladu sa potpisanim Protokolom), kao i da se

zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari