Štrajk u školama 16. septembra: Koliko novca Vlada nudi prosvetarima i zašto oni izlaze na ulicu? 1Foto: Danas/Vesna Andrić

Članovi četiri reprezentativna sindikata obrazovanja – Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije,GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije, za ponedeljak, 16. septembar su najavili štrajk, uz potpunu obustavu rada.

Istog dana, sa početkom u 12 časova, održaće se protestni skupovi pri školskim upravama u Srbiji i većim gradovima.

Proteste su, između ostalih najavili prosvetari iz Kraljeva, Valjeva, Užica, Šapca, Vranja, Niš, Novog Sada, Leskovca…

U Beogradu će okupljanje biti u parku Manjež preko puta sedišta Ministarstva prosvete, a protest se organizuje pod parolom „Stop lažnim obećanjima“.

Šta prosvetari traže?

Posle dve runde neuspelih pregovora sa premijerom Milošem Vučevićem sindikati su saopštili da nije ispunjen dogovor iz protokola koji je sa Vladom potpisan u oktobru prošle godine, a kojim je bilo predviđeno da od 1. januara 2025. početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, bude jednaka proseku Republike.

Sindikalni lideri su na konferenciji za medije ispred Vlade rekli da je parametar prema kome se upravljaju projektovan republički prosek koji bi krajem godine trebalo da bude oko 105.000 dinara, za šta je potrebno povećanje cene rada od 20 do 25 odsto.

Međutim, u zahtevima koje su predali Vladi piše da bi početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, u januaru 2025. godine trebalo da se izjednači sa prosečnom zaradom u Republici, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Budući da se podaci o prosečnim zaradama objavljuju sa dva meseca zakašnjenja, u odnosu na mesec na koji se odnose, krajem decembra biće poznata prosečna oktobarska plata, koja će se sasvim sigurno razlikovati od decembarske.

Ali tada će biti kasno za izjednačavanje jer će budžet za 2025. već biti usvojen.

Štrajk u školama 16. septembra: Koliko novca Vlada nudi prosvetarima i zašto oni izlaze na ulicu? 2
foto: R.Z./ATAImages

Predstavnici vlasti su ranije izjavili da očekuju da prosek Republike do kraja godine dostigne iznos od 927 evra, što je oko 108.000 dinara.

Poslednja prosečna zarada po zaposlenom u Srbiji objavljena je krajem avgusta za jun i ona iznosi oko 95.800 dinara, što je niže od majskog proseka koji je „preskočio“ 100.000 dinara.

Ako se ovi podaci ukrste sa ponudom države koja je nastavnicima najavila povećanje cene rada za 12 odsto, to bi značilo da će njihova startna plata od 1. januara biti oko 97.000 dinara.

S druge strane, za nenastavo osoblje Vlada nudi povišicu od osam odsto, koja je za najveći broj zaposlenih sa najnižom stručnom spremom nedovoljna da dostignu minimalac, pa će tako tetkice domari i još nekoliko kategorija kao i do sada biti dotirani do minimalne zarade.

Za sindikate je neprihvatljivo da se uvodi razlika između nastavnog i nenastavnog osoblja. Smatraju da povećanje treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Osim para, na spisku zahteva sindikata je usvajanje izmena i dopuna Krivičnog zakonika po hitnom postupku, da se do kraja godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

U školama traje i „beli štrajk“

Nezavisno od aktivnosti četiri reprezentativna sindikata, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je od početka školske godine u „belom štrajku“.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine iz koga je praktično nastao NSPRS je i dalje član (i jedan od osnivača) reprezentativnog Sindikata radnika u prosveti Srbije, ali ne učestvuje i njegovom radu.

Članovi NSPRS-a za sada ne ocenuju učenike u elektronski dnevnik, a polako ističe rok koji su dali nadležnima da preduzmu mere za povećanje bezbednosti nastavnika. Ako se ništa ne promeni do 11. oktobra svim đacima će sledovati po jedna petica u dnevnik, što će biti dovoljno da se svima izvedu odlične ocene na kraju prvog polugodišta, što je vid protesta članova ovog sindikata na sve što se događa u školama i na nereagovanje države.

Reprezentativni sindikati nisu podržali „beli štrajk“, a i NSPRS ne podržava obustavu rada 16. septembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari