Danas saznaje: Kako će se štrajkovati u školama od 4. novembra? 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika utvrdili su plan sprovođenja zakonskog štrajka u školama, koji će početi od ponedeljka, 4. novembra.

Tome će, podsetimo, prethoditi potpuna obustava rada u školama u petak, 1. novembra, kao i veliki protest u Beogradu, kome će prisustvovati zaposleni u obrazovnim ustanovama iz cele Srbije.

– Pozvaćemo i naše porodice i našu decu da budu prisutni na tom protestu. Želimo da pokažemo Vladi da i mi imamo svoje porodice koje zavise od naše zarade. Takođe ćemo uputiti poziv roditeljima, dekama i bakama da se i oni priključe – kaže za Danilo Gligorić, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

On pojašnjava kako će izgledati nastavak štrajka u zakonskim okvirima, koji podrazumeva skraćenje časova na 30 minuta.

Planirano je da se od 4. do 8. novembra štrajkuje u Beogradu i Školskoj upravi Požarevac. Budući da u prestonici ima veliki broj škola odustalo se od prvobitne ideje da se u istom trenutku štrajk sprovodu u četiri školske uprave.

Naredne nedelje, u zakonskom štrajku će biti Novi Sad, odnosno Vojvodina i škole s područja školske uprave Valjevo.

Treće nedelje novembra časovi će biti skraćeni u školama s područja Niša, Vranja, Leskovca, Zaječara, kao i u Školskoj upravi Kruševac, a četvrte nedelje u centalnoj i zapadnoj Srbiji, to jest u školama u Kraljevu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Užicu, Prijepolju…

– Četvrtkom ćemo držati konferencije za medije u jednom od većih gradova. Ako u međuvremenu dođe do usvajanja budžeta koji nije povoljan za nas, organizovaćemo dodatne proteste i zaoštriti štrajk – ističe Gligorić.

Na naš komentar da ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović preko medija poziva sindikate obrazovanja na nastavak pregovora, ali da zvaničnog poziva i dalje nema, naš sagovornik kaže da je to tačno i da se u javnosti predstavlja da Ministarstvo prosvete želi da razgovara.

– Mislim da oni nemaju snage da organizuju sastanak, jer Vlada, a pre svega Ministarstvo finansija, sprečavaju taj susret jer nemaju šta da nam ponude. Očekujemo poziv i naredne nedelje, imamo svoje zaheve koji su razumini, ali Vlada ne želi da ih ispuni jer se plaši reakcije drugih sindikata i pokušava da istera svoju volju do kraja i da disciplinuje radnike u javnom sektoru, a posebno u prosveti – ističe Gligorić.

On ponavlja da su zahtevi prosvetnih radnika razumi i da Vlada može finansijski da ih izdrži, „jer je novac koji se deli na raznim strana mnogo veći od sredstava koje traže prosvetni radnici“.

Komentarišući podršku nekih direktora škola Gligorić ističe da su i oni sami nezadovoljni jer rade izuzetno važan i odgovoran posao, a takođe su malo plaćeni.

Ukazuje i da su direktori veoma osetljivi na položaj svojih prvih saradnika u školama – psihologa i pedagoga, koji, pored razrednih starešina, nose rad škola, a zaostaju i po platama i po statusu u školama i društvu.

Podsećamo, četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika traže da početna plata nastavnika od 1. januara 2025. bude jednaka prosečnoj republičkoj zaradi, dok Vlada nudi povišicu od 12 odsto nastavnicima, a osam odsto svim ostalim zaposlenim u obrazovanju.

Sindikati traže i hitno otpočinjanje pregovora o ceni rada za 2025, i o Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, jer postojeći ističe na proleće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari