Danas štrajk u školama: U 12 od 16 beogradskih gimnazija nema nastave 1Foto: Printscreen/cfg1978

U 12 od 16 beogradskih gimnazija, članica Foruma beogradskih gimnazija, danas neće biti nastave, dok će u preostale četiri gimnazije nastavu obustaviti članovi naše organizacije, saopštio je taj sindikat.

Iz Foruma beogradskih gimnazija kažu da podržavaju odluku reprezentativnih sindikata o obustavi nastave.

“Iako članovi Foruma ne podržavaju u svim segmentima predloge reprezentativnih sindikata koji su izneti pred Vladu Srbije, Glavni odbor Foruma je doneo odluku da podrži štrajk ne samo zbog činjenice da su naši članovi nezadovoljni ponuđenim rešenjima od strane vlasti već i zbog licemernog pokušaja predstavnika Ministarstva finansija i Ministarstva prosvete da podeli zaposlene u prosveti na nastavno i nenastavno osoblje”, navodi se u saopštenju sindikata.

Sindikati su za danas, podsetimo, najavili potpunu obustavi rada i proteste po gradovima širom Srbije.

Prosvetni radnici, osim u Beogradu, protestovaće i u Zrenjaninu, Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Valjevu, Kraljevu, Kragujevcu, Leskovcu, Somboru, Požarevcu.

Četiri reprezentativna sindikata u Srbiji – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije – imaju četiri zahteva.

Oni traže da se u skladu s dogovorom s Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Drugi zahtev je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji i da to povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Zahtevaju i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari