Štrajk upozorenja u vrtićima 29. oktobra: Šta to znači za roditelje? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije stupiće u jednodnevni štrajk upozorenja 29. oktobra, saznaje Danas u tom sindikatu.

Štrajk će trajati od 7 do 8 časova, prekidom rada na radnom mestu i okupljanjem zaposlenih u poslovnim prostorijama predškolskih ustanova, uz čitanje proglasa.

Sindikat trażi da se poveća cena rada za 21 odsto za sve zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ne pristaju na ponudu Vlade koja je najavila da će povišicu od 12 odsto dobiti samo vaspitači, a svi ostali osam procenata.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/strajk-u-skolama-anketiranje-cla

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije predlaže da predškolske ustanove obezbede minimum procesa rada u predškolskim ustanovama, na taj način što će za vreme trajanja štrajka prijem i boravak dece, ishranu, negu, preventivno-zdravstvenu zaštitu dece u toku utvrđenog radnog vremena ustanove vršiti u određenim dežurnim objektima čime će se obezbediti bezbednost dece, zaposlenih i objekata u vreme trajanja štrajka, navodi se u odluci o štrajku.

Za vreme trajanja štrajka na svakom objektu mora biti vidno istaknuto obaveštenje o objektima koji vrše prijem dece za vreme štrajka, dodaje se u odluci.

U sindikatu podsećaju da većina predškolskih ustanova nema odluku o minimumu procesa rada i odgovarajuće pravilnike, što predstavlja kršenje Zakona o štrajku u predškolstvu, za šta je predviđena milionska kazna.

U obrazloženju štrajkačkog zahteva piše da je zahtev za povećanje cene rada za 21 odsto i korekciju koeficijenta od 105,5 odsto svih zaposlenih u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije zasnovan na standardu koji je dostignut 2023. godine, a to je da plata tehničkog osoblja iznosi 105,5 odsto od minimalne cene rada.

„Tražimo jedinstvo u predškolstvu i ne prihvatamo predlog Vlade da se cena rada poveća samo osam odsto, a da nastavno osoblje, odnosno zaposleni sa sedmim stepenom dobiju uvećanje još za četiri odsto, znači ukupno 12 odsto, što je premalo jer je minimalac podignut za 13,7 procenata”, navode iz Samostalnog sindikata.

Kažu i da odbijaju podelu na obrazovno –vaspitno i tehničko-administrativno osoblje, jer svaki zaposleni u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije ima svoju ulogu u sistemu.

„Ova podela je lažna, ako nema ko da održava higijenu, posluži hranu, brine se o zdravstvenij zaštiti dece, sve to pada ne teret vaspitaču i onda od vaspitno-obrazovnog rada neme ništa”, istakli su u sindikatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari