Zaposleni u prosveti će od sledeće plate biti plaćeni po učinku. Sindikati su bili na vreme upozoreni na posledice svojih odluka, tako da će svako dobiti onoliko novca koliko je zaradio – izjavio je juče ministar prosvete Žarko Obradović. Kako je naveo, „oni koji nisu radili neće dobiti novac za dane kada nisu radili, oni koji su radili 30 minuta, dobiće manje novca, jer nisu ostvarili puno efektivno radno vreme, a oni koji su radili 45 minuta dobiće punu platu“.


Miodrag Skrobonja iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže za Danas da će sindikati sačekati ponedeljak da vide hoće li će biti najavljenog smanjenja plata i da će, ako se to dogodi, u sredu, 9. marta potpuno obustaviti rad.

Obradović je rekao da je sve manji broj škola koje su u štrajku i da nema razloga za brigu zbog male mature, jer je obaveza nastavnika da na časovima od 30 minuta urade sve što je sastavni deo programa, odnosno, sve što su radili i za 45 minuta.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije demantovala je ministrovu tvrdnju da se iz dana u dan povećava broj škola u kojima časovi traju po 45 minuta. Ministarstvo je saopštilo da se nastava juče odvijala normalno u 60,5 odsto, od ukupnog broja škola, a da su časovi bili skraćeni u 39,5 odsto obrazovnih ustanova. Miodrag Skrobonja, iz Unije sindikata prosvetnih radnika, međutim, kaže da je „u nekom vidu štrajka više od 1.000 škola u Srbiji“.

– Neki prosvetni radnici su se uplašili pretnji ministra prosvete da će im plata biti smanjena i više ne drže skraćene časove. Ima škola u kojima, recimo, pet zaposlenih drži časove po 45 minuta, a ostali i dalje po 30 minuta, ali takve škole direktori ne vode kao da su u zakonskom štrajku – objašnjava Skrobonja i ističe da će zbog dolaska ruskog premijera Putina 23. marta u Beograd, sindikati morati da pomere najavljeni protest prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije.

Unija sindikata prosvetnih radnika, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije, štrajkuju već šestu nedelju, tražeći povećanje plata zaposlenima u obrazovanju za oko 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari