Radnici širom zemalja Evropske unije pokrenuli su juče štrajkove i proteste zbog sve veće nezaposlenosti i mera štednje koje ih pogađaju. Zbog generalnih štrajkova u Španiji i Portugalu prekinute su saobraćajne veze, zatvorene prodavnice i škole, a u Madridu je došlo do sukoba policije i demonstranata. U Španiji i Portugalu juče je otkazano nekoliko stotina avionskih letova. Štrajkove i demonstracije organizovalo je 40 grupa u 23 države. Sveevropske proteste koordinirala je Evropska konfederacija sindikata (ETUC).


Džudit Kirton Darling iz ETUC-a rekla je za Bi-Bi-Si da se pokazalo da mere štednje ne donose očekivane rezultate. Umesto da reši krizu, štednja uvećava socijalne nejednakosti i nestabilnost, kazala je Kirton Darling.

Štrajkovi u Španiji i Portugalu počeli su u ponoć. Osnovna poruka bila je protivljenje štednji kombinovanoj sa povećanjem poreza i smanjivanjem plata, penzija i socijalnih beneficija. Prvi sukobi u Madridu dogodili su se na autobuskom depou, pošto su učesnici protesta pokušali da spreče polazak vozila. Policija je saopštila da je sukoba bilo i u drugim gradovima. Vlada je, pak, procenila da štrajk nije uspeo jer je, kada je počeo, registrovano „80 odsto od normalne“ potrošnje električne energije. Sindikati su naveli da je nekoliko velikih kompanija, poput Danona i Hajnekena, obustavilo rad.

U Portugalu su građani izašli na ulice noseći transparente kojima su prozivali Evropsku uniju, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku, „trojku“ koja je Lisabonu pozajmila 78 milijardi evra uz obavezu vlade da pokrene restriktivnu finansijsku politiku. U Lisabonu je, kako je izvestio Bi-Bi-Si, zbog štrajka nastao saobraćajni kolaps, a mnoge javne ustanove su zatvorene.

Italijanski sindikati pozvali su svoje podružnice da pokrenu naizmenične četvoročasovne obustave rada, što je i poštovano. U Grčkoj, gde su poslanici početkom nedelje usvojili peti paket antikriznih mera koji podrazumeva smanjivanje plata i penzija i restriktivni budžet za narednu godinu, organizovan je treći veliki štrajk za dva meseca. MMF i EU su od Atine zahtevali novo stezanje kaiša radi još jedne tranše „spasilačkog paketa“ od 31,5 milijardi evra.

Štrajk javnih službi u Francuskoj koji je organizovao najveći sindikat CGT nema antivladin karakter, već je izraz solidarnosti sa radnicima u drugim evropskim zemljama, a slično je i u Belgiji, smatraju analitičari. U Briselu su organizovani protesti pred ambasadama Nemačke, Grčke, Španije, Kipra, Portugala i Irske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari