Dvadesetak radnika bjelopoljske mljekare Krisma milk počelo je štrajk u krugu fabrike. Predsjednik Štrajkačkog odbora Milan Šilobod izjavio je da su njihovi zahtjevi pokretanje proizvodnje i uposlenost svih radnika, isplata zaostalih potraživanja na osnovu Zakona o radu, potpisivanje kolektivnog ugovora i socijalnog programa i da nadležne službe izvrše provjeru finansijskog poslovanja fabrike, koja je u stečaju.

„Dobijali smo dva-tri puta potvrde za namirnice i to je sve. Prethodni vlasnik je ostao dužan tople obroke, a duguje nam se i vlasničko poravnanje između 600 i 700 evra po radniku“, kazao je Šilobod.

Radnici tvrde da im duže vrijeme nisu uplaćivani staž i osiguranje, a poslodavac im duguje plate od juna 2008. godine. Obraćali su se ranije gradonačelniku Tarzanu Miloševiću i predstavnicima republičkih nadležnih institucija, ali bezuspešno. Direktor fabrike Svetozar Marković uputio je dopis sindikalnoj organizaciji Krisma milk u kojem se navodi da „razmisle, izmisle, osmisle i organizuju da se pokrene proizvodnja“. „S obzirom na to da nijeste radili, a i kada ste radili to je bilo sa gubitkom, vidite kako da isplatite plate koje nijeste zaradili. Kako da potpišemo kolektivni ugovor u uslovima kada se ne radi? Što se tiče socijalnog programa, ja bih rekao da se vi „frljate“ izrazima. Kakav socijalni program kada je firma u stečaju?“, pita Marković radnike. On im poručuje i da štrajkuju koliko hoće, ali da tako neće pokrenuti fabriku. „Kad budete imali predlog i rješenje, dođite da se dogovorimo. Uostalom, sa uvođenjem stečaja fabrika će se možda i pokrenuti i svi ćete se naplatiti i biti otpušteni. Manite se ćorava posla, dođite da se dogovorimo“, zaključuje Markovićev u dopisu radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari