Većinom glasova odbornici Skupštine opštine Šid razrešili su Milenka Dabića (DS) funkcije predsednika opštine. Za njegovu smenu, a na inicijativu odborničke grupe DS, glasala su 24 odbornika koalicije DS – G17 plus – DSS – SPS koja je na vlasti u ovoj sremskoj opštini.

Od 39 odbornika, u opštinskoj skupštini, 18 ima ZES, pet DSS, SPS tri i 13 SRS. Priglasanju bila prisutna 24 odbornika pošto su radikali napustili sednicu s obrazloženjem da nisu učestvovali u Dabićevom izboru za predsednika pa ne žele da učestvuju ni u njegovom razrešenju.

Obrazloženje Demokratske stranke za smenu svog čoveka koji je pre osam i po meseci izabran na ovu fnkciju, jeste Dabićevo nedovoljno zalaganje u realizaciji osnovnih tačaka koalicionog sporazuma DS – G 17 – DSS – SPS koji vrše vlast u Šidu, te njegovo neslaganja s politikom DS koja se odnosi na strateški razvoj ove sredine.

U izvorima bliskim vladajućoj koaliciji može se čuti da razlozi za smenu leže u nezadovoljstvu zbog sporog ispunjavanja predizbornih obećanja vezanih za brzu gasifikaciju šidske opštine, izgradnju obilaznice oko Šida i sporost u uređenju industrijskih zona za potencijalne investitore, odnosno sporost u realizaciji strateških razvojnih planova.

Šef odborničke grupe DS u opštinskoj skupštini Željko Brestovački rekao je da Milenko Dabić nije imao vremena, energije i hrabrosti da brže krene u razvojne pomake i da je opštinski odbor DS odluku za smenu doneo bez pritisaka sa strane.

– Načinom rada dosadašnjeg predsednika i tempom ne bismo ispunili predizborna obećanja na osnovu kojih smo dobili poverenje građana. Mi smo ga predložili za predsednika, mi smo predložili i njegovu smenu, pa je ovo samo pokazatelj naše spremnosti za promene i sopstvenih kadrova, kao i spremnosti da priznamo pogrešku. U ovom teškom vremenu političari ne mogu raditi samo od sedam do tri. Dabić sve to nije želeo da prihvati i podnese ostavku, pa smo predložili razrešenje – rekao je Brestovački.

Razrešenjem predsednika opštine prestao je mandat i zameniku predsednika kao i Opštinskom veću, ali će svi oni do izbora novih funkcionera nastaviti da vrše ove funkcije.

 

Nije se moglo više

Razloge za smenu Milenko Dabić ne vidi razloge za smenu, a u obraćanju odbornicima rekao je da su navodi za razrešenje smešni.

– Kažu da sam malo radio, a verujte mi da nije moglo više. Svima mogu da pogledam u oči, a neki meni ne mogu. Nisam hteo da koristim sredstva budžeta za „kupovinu“ ljudi za glasanje. Jednostavno, postoje cene koje se ne mogu platiti i granice koje se ne mogu preći – rekao je Dabić i dodao da će tažiti da njegov rad proveri revizorska kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari