Donatorska konferencija na kojoj će učestvovati predstavnici ambasada u našoj zemlji, a na kojoj bi trebalo da se prikupi deo novca za uklanjanje eksplozivnih sredstava i osam zatrpanih aviona sa aerodroma Ponkve, biće održana u ponedeljak, 9.maja, na Dan Evrope u Ministarstvu inostranih poslova u Beogradu. To je saopštio Jovan Marković, gradonačelnik Užica, dodavši da će razminiranje tog bivšeg vojnog aerodroma biti završeno do polovine sledeće godine.


Iako je bilo najavljeno da će se taj skup održati u martu, pa potom u aprilu, Marković je objasnio da je trebalo vremena da se projekat predstavi predstavnicima ambasada, ali i da se dobro organizuje. On je dodao da su pripreme za konferenciju počele u februaru ove godine i da će biti završene u ponedeljak u Ministarstvu inostranih poslova.

– Do sada smo održali sastanke sa oko petnaest ambasadora zemalja EU, Kine, SAD, Rusije, Norveške i Japana i predstavili im naše ciljeve, a to su uklanjanje bojevih sredstava zbog bezbednosti, zaštite životne sredine i ekonomije. Želimo da taj aerodrom posluži za civilne namene, odnosno za kargo saobraćaj i čarter letove – objasnio je za Danas gradonačelnik Užica, dodavši da ne zna ko je od predstavnika ambasada potvrdio učešće na tom skupu, ali da podatke o tome poseduje Ministarstvo inostranih poslova. On je naveo da su predstavnici ambasada u nečelu podržali tu ideju, ali da će se nakon konferencije znati koliko će novca biti prikupljeno.

– Mnogi su nam obećali pomoć, ali problem je u tome što su su za ovu godinu mnoge države već potrošile veći deo svojih budžeta za takve namene. Bili bismo veoma zadovoljni da na donatorskoj konferenciji prikupimo 1,5 miliona evra za ovu godinu, a da veći deo potrebne sume od ambasada obezbedimo tokom naredne godine – rekao je Marković, dodavši da od donatora očekuje i 10.000 evra za izradu mastar plana za Ponikve, čija izrada bi trebalo da počne tokom ove godine.

Iako je ranije bilo najavljivano da je za uklanjanje bojevih sredstava sa Ponikava potrebno od šest do osam miliona evra, Marković je kazao da nova procena stručnjaka Centra za razminiranje i Centra za vanredne situacije, ukazuje na to da će biti potrebno oko četiri miliona evra.

Inače, aerdom Ponikve stradao je 1999. godine tokom NATO bombardovanja, a država svih ovih godina nije imala novca da ga obnovi. U oktobru prošle godine Vojska Srbije ustupila je gradu aerdorom i oko 500 hektara okolnog zemljišta, nakon što su protokol o tome potpisali ministar odbrane Dragan Šutanovac i gradonačelnik Marković, a sa čime se kasnije saglasila i Republička direkcija za imovinu. Nedavno je Skupština grada usvojila i odluku o osnovanju JP Aerodrom Ponikve, koje gazduje tim kompleksom, što je bio jedan od uslova da se zatraži pomoć od inostranih donatora. Nakon uklanjanja bojevih sredstava, što bi, kako je Marković ranije istakao, trebalo da se završi do polovine naredne godine, potrebna su i velika ulaganja u aerodromsku infrastrukturu, a potom i pronalaženje strateškog partnera koji će biti spreman da investira u razvoj i funkcionisanje tog areodroma. O tome je gradonačelnik Užica sa predstavnicima nekoliko užičkih preduzeća razgovarao i sa predstavnicima italijanskih kompanija prilikom nedavne posete Milanu.

Obnova

Iako je godinama obećavana obnova aerodroma, konkretni koraci preduzeti su tek nedavno, kada je Vlada Srbije prenela na Užice pravo njegovog korišćenja. Užički aerodorm je, zahvajujući angažovanju Regionalne provrede komore Užice, obuhvaćen i projektom RAIRDev (Oblasna povezanost areodroma u cilju oblasnog razvija) što je udrženje za saradnju aerodroma u regionu. Osim Ponikava, u taj projekat su uključeni i aredoromi u Grčkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Italiji, Ukrajini i Nemačkoj. Cilj projekta je regionalno povezivanje aviosabraćaja i njegov održivi razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari