Od oktobarskih promena do sada u Požarevcu nije realizovana ni jedna grinfild investicija. U vladajućoj koalicja (DS i SPS) kažu da stranci ne žele da ulažu jer im je zbog visokih subvencija interesantniji jug Srbije a opozicija tvrdi da za velike investitore nisu stvoreni uslovi jer Požarevac nema industrijsku zonu. Saša Valjarević (SRS), bivši gradonačelnik Požarevca kaže za sadašnju koaliciju da je najlošija od oktobarskih promena i da ništa nisu učinili da privuku investitore.


– Nova industrijska zona koju smo mi započeli eno je stoji zarasla u korov. Umesto da se bave stvaranjem uslova za dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta oni uređuju fasade zgrada. Ni u projektovanom planu budžeta za iduću godinu, o kome ćemo danas raspravljati na sednici Skupštine grada, nisu predviđene pare za završetak industrijske zone. Imaju budžet od tri milijarde, to je treći budžet u Srbiji u odnosu na broj stanovnika, a ne mogu investitorima da ponude lokacije za izgradnju privrednih objekata. Po meni ovo je najlošija koalicija od 2ooo.godine jer ne rešava uopšte problem zapoščjavanja i druge goruće probleme građana – tvrdi Valjarević.

Zvonko Savić vlasnik firme „Univer Savić“ iz Požarevca, koja se bavi proizvodnjom nameštaja i ima prodavnice u Požarevcu i Velikom Gradištu, kaže da do sada nije dobijao nikakvu pomoć prilikom upošljavanja radnika ali ni druge beneficije od grada Požarevca.

– Zainteresovan sam za izgradnju svog objekta u dogledno vreme u novoj industrijskoj zoni jer se moja firma postepeno širi. Nemam dovoljno proizvodnog prostora i od nekadašnje živinarske farme zakupio sam i adaptirao oko 5oo kvadratnih metara. Zbog širenja posla, očekujemo izvoz u Rusiju i Francusku, trebaće nam i novi prostor jer evo sada upravo montiramo novu mašinu koju smo uvezli iz Grčke. Od lokalne samouprave nisam tražio nikakvu pomoć i sve što je do sada urađenu su sopstvena sredstva i sredstva poslovnih banaka. Prilikom zapošljavanja novih radnika, „Prva šansa“, u dva navrata koristili smo podsticajna sredstva Tržišta rada. Te radnike morali smo da prekvalifikujemo jer na tržitu nema kadra koji je potreban mojoj firmi.Takse koje plaćam u Požarevcu, poput komunalne takse ili firmarine nisu velike i godinama se ne menjaju. Nešto je veća taksa na reklamne panoe koje ističemo ali i to je podnošljivo – priča vlasnik Univera Zvonko Savić.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević kaže da se uopšte ne javljaju investitori za grinfild investicije u budućoj industrijskoj zoni.

– Zbog ekonomske krize investitora za grinfild investicije nema ni na vidiku iako je Požarevac interesantan jer je blizu autoputa i Beograda. Te velike investicije odlaze na jug Srbije jer po radnom mestu dobijaju od nadležnog ministarstva po 9.000 ili 10.000 evra, a u Požarevcu je to 1000 do 1500 evra. Nama se javljaju potencijalni investitori koji hoće da ulažu u staru industrijsku zonu i uskoro će mislim biti otvorena jedna veletrgovina a ima nagoveštaja za još jedan objekat koji treba da se uzme u zakup. Iako nemamo investitore za novu industrijsku zonu mi moramo raditi na njoj i do 2013, ili 2014. kada prođe industrijska kriza da budemo spremni. Trenutno radimo na rešavanju imovinsko pravnih odnosa. U septembru ove godne rebalansom budžeta odvojili smo novac za projekte i kada oni budu završeni kreće izgradnja infrastrukture. U predlogu budžeta za ovu godinu predvideli smo prva sredstva da započnemo uređenje par parcela sa pristupnim putevima i da objavimo konkurs kao bi videli da li postoji interesovanje poencijalnih investitora. Što znači da ćemo raditi samo u zavisnosti od interesovanja. Računamo da će u drugoj polovini sledeće godine već će moći da se gradi u novoj industrijskoj zoni – naglašava gradonačelnik Milosavljević.

Grad tužio Železnice Srbije

Zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa u novoj industrijskoj zoni Požarevac je tužio JP Železnice Srbije.

– Mi smo podneli tužbu i tražimo da se utrdi pravo korišćenja na parcelama u indusrijskoj zoni. Mi posedujemo ugovor iz 7o.godina prošlog veka, da su oni to zemljište nama preneli ali oni to sada osporavaju. Mislim da će to u parnici biti uspešno rešeno u našu korist – ističe gradonačelnik Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari