Zbog prognoza eksperata iz oblasti ekonomije da će cena srebra, jedne od sigurnih valuta u vremenima svetske krize, još dugo stremiti ka 50 dolara za finu uncu, sve više zaokuplja pažnju investitora. To se odražava i na interesovanje za srebro proizvedeno u pogonima Rudarsko topioničarskog basena Bor.


Borski kombinat bakra, kao jedini srpski proizvođač plemenitih metala u zemlji, sve količine srebra, nakon podmirenja skromnih domaćih potreba, izvozi i to najviše u Englesku i Švajcarsku gde se, uostalom, nalaze vodeći svetski centri za trgovanje plemenitim metalima. Srebro se u borskoj fabrici za dobijanje zlata, srebra i ostalih plemenitih metala, po želji kupaca, uglavnom lije u granule i pakuje u džakove od 20 kilograma.

– Granule su lakše za razmeravanje i mnogo praktičnije od srebrne poluge koja teži 31 kilogram. Zato već tri godine srebro lijemo i isporučujemo isključivo u granulama. Poslednja velika isporuka ovog plemenitog metala, kada je Englezima prodata tona i po srebra, bila je juna ove godine. I, tako je uvek kada srebro ide van granica zemlje, nikada se ne isporučuje kupcu manje od tone, verovatno zbog troškova. – kažu u borskoj „Zlatari“.

Dosad je u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, od 1938. godine, otkad postoje zvanični podaci, proizvedeno više od hiljadu tona srebra. Kao rekordna godina proizvodnje pamti se 1979. kada je dobijeno 55 tona srebra. Prošle godine proizvedene su 5,2 tone, a tokom devet meseci 2012. godine dobijene 3,3 tone, ne računajući srebro proizvedeno u upravo završenoj trećoj, kao i četvrtoj kampanji koja je planirana za decembar.

Čiste srebrne granule

Kao i zlato, borsko srebro je vrhunskog kvaliteta i čistoće od 99,95 do 99,99 procenata, međutim, postupak dobijanja srebra je potpuno drugačiji od onog koji prati „rađanje“ zlata. Nakon šaržiranja prženca u dore-peći i njegovog topljenja u redukcionoj i oksidacionoj atmosferi, dobija se dore-metal koji se izliva i iz njega se najpre izdvaja kristalno srebro , potom zlato, pa tek na kraju, platina i paladijum. Po završetku elektrolize, nakon pranja, kristalno srebro se prenosi u livnicu, pretapa se i lije u poluge ili granule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari