Ponovo je paniku u hotel Klarerhof uneo tekst iz nekog stranog medija. Posle lažne uzbune o teškoj povredi Dejana Stankovića, koju je lansirao novinar francuskog Lekipa, ovoga puta reprezentacija Srbije našla se na udaru austrijskog „Osterajha“. Naime, ovaj tabloid na naslovnoj strani donosi fotografiju huligana sa srpskim obeležjima koji je preskočio ogradu i ušao u teren tokom utakmice u Klagenfurtu. U senzacionalističkom tekstu navodi se čak i mogućnost da FIFA isključi našu reprezentaciju sa SP u Južnoj Africi.

Portparol FSS Aleksandar Bošković u startu odbacuje takvu mogućnost i kaže da još nema potrebe da se izlazi sa nekim zvaničnim saopštenjem, jer cela priča zvuči smešno. Smešno ili ne, huligani su uspeli ponovo da skrenu pažnju na sebe, a u slučaju nekog sličnog ispada u Kufštajnu, uopšte nije isključeno da disciplinski organi svetske kuće fudbala posegnu i za tako drastičnim merama.

Na konferenciji za novinare u Leogangu, u centru pažnje bio je as Mančester junajteda i jedan od najboljih štopera na svetu Nemanja Vidić.

– Sigurno da je mnogo lepše kada se pobedi, ali Bože moj. Bolje da se desilo sada nego na SP. Mislim da je najvažnije da smo svi pružili maksimum, a nekada iz poraza možete da izađete mnogo jači nego iz pobede. Pobeda te opušta, a poraz traži oprez i bolji rad. Imali smo dosta individualnih grešaka, tako smo i primili gol, a treninge koji su pred nama iskoristićemo da te propuste otklonimo ili da ih svedemo na minimum – osvrnuo se Vidić na početku konferencije na prvu kontrolnu utakmicu u Klagenfurtu.

Naši igrači ne kriju da se nova lopta koju je lansirao Adidas za Mundijal „ponaša“ veoma čudno i da se teško navikavaju na nju.

– Lopta je bila ista i za nas i za njih. To nije opravdanje. Jeste drukčija, ali imamo dovoljno vremena da se naviknemo na nju – ne želi sjajni štoper da prebaci na loptu krivicu za lošu igru cele ekipe, iako iz tabora Brazila i Italije takođe stižu oštre osude na račun kvaliteta popularnog „Džabulanija“.

Tokom žreba za SP u Kejptaunu, selektor Antić je zahvaljujući velikom prijatelju Bori Milutinoviću upoznao Hulija, svetski priznatog stručnjaka za analizu protivnika. Odmah je usledila ponuda koju Čileanac nije mogao da odbije i trenutno u Leogangu možete da ga vidite kako pažljivo kamerom beleži svaki detalj na terenu. Od juče, stručni štab „orlova“ brojniji je za još jedno ime. Antić je odlučio da angažuje i poznatog kiropraktičara iz Nemačke Tomasa Zenevalda.

– Mi u klubu nemamo kiropraktičara, ali u zavisnosti od povrede koristimo usluge raznih medicinskih stručnjaka. Ja sam bio u prilici da koristim različite vrste terapija i mislim da će ovo pomoći igračima da budu spremni i zdravi za SP.

Zbog kartona koje je poneo iz kvalifikacija, Vidić nije imao pravo da brani boje selekcije SCG u prvoj utakmici na Mundijalu u Nemačkoj 2006. protiv Holandije. Dva dana uoči drugog duela sa Argentinom, teško se povredio na treningu u Bilerbeku i nije dobio priliku da debituje na velikom takmičenju. Ovo je idealna šansa da dobrom partijom nadoknadi sve što je propustio u prošlosti.

– Imao sam peh u Nemačkoj da sam se povredio pred utakmicu sa Argentinom. Nadam se da ću sada biti zdrav i da ću pomoći ekipi da ostvari cilj u Africi. Imam 29 godina i možda je ovo moja poslednja prilika da zaigram na najvećoj smotri svetskog fudbala. Sigurno da ću učiniti sve da trofejima koje sam osvojio na klupskom planu, dodam i uspeh na najznačajnijem takmičenju za državni tim – kazao je Vidić.

Reprezentativci Srbije imaju privilegiju da se pripremaju u fenomenalnim uslovima koje u Leogangu pruža hotelski kompleks Klarerhof.

– Imamo sve uslove za kvalitetan rad. Izabrali smo pravo mesto gde pored adekvatnih terena imamo i neophodan mir. Možemo da računamo i na veliku podršku naših ljudi, koji su nam ovde stalno na usluzi i hoćemo da ih obradujemo pobedama na Mundijalu. Nisam se čuo ni sa Runijem ni sa Ferdinandom. Oni takođe imaju puno obaveza na pripremama reprezentacije Engleske i nije bilo povoda za neki kontakt – odgovorio je Nemanja na pitanje da li je ovih dana razgovarao telefonom sa klupskim drugovima.

Neizbežno pitanje bilo je vezano za divljanje huligana koji su svojim vandalskim ponašanjem u Klagenfurtu još jednom poslali u svet veoma ružnu sliku o našoj zemlji.

– Iskreno, mnogo mi je žao zbog scena kojima smo prisustvovali pred kraj utakmice sa Novim Zelandom. Postojala je čak bojazan da sudija prekine utakmicu, što bi imalo dalekosežnije posledice po srpski fudbal. Pojedinci su dali sebi za pravo da uđu na teren, što je potpuno nedopustivo. Ne želim neodgovorne pojedince da svrstavam u istu grupu sa pravim navijačima kojima se ovom prilikom zahvaljujem na sjajnoj podršci i nadam se da će većina njih doći i u sredu u Kufštajn – zaključio je Vidić.

Inače, stadion u Kufštajnu je odavno rasprodat, pa je sasvim izvesno da će drugu kontrolnu utakmicu Srbije protiv Poljske pratiti 7.500 gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari