Stranka pravde i pomirenja: Lokalna samouprava u Tutinu zrela za uvođenje prinudne uprave 1foto (SPP): Zaim Redžepović

Stranka pravde i pomirenja (SPP) smatra da je lokalna samouprava u Tutinu zrela za uvođenje prinudne uprave i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

Lokalni parlament, u toj opštini, nije uspeo da održi zasedanje zbog nedostatka kvoruma. Zasedanje je poslednji put održano poslednjeg dana juna, a novo trebalo je da bude održano do poslednjeg dana septembra.

Taj rok nije ispoštovan, sednica je tri puta zakazivana i odlagana, jer je u skupštinskoj sali bilo samo 18 odbornika SDA Sandžaka. Nedovoljno za punopravno odlučivanje.

Novo zasedanje zakazano je za sutra. I ta odluka je doneta nezakonito, jer ni za nju nije bilo kvoruma.

Opoziciona SPP, odmah, je od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, zatražila hitan inspecijski nadzor Skupštine opštine u Tutinu.

Predsednik ogranka te partije u Tutinu i narodni poslanik Zaim Redžepović ocenjuje da se stiglo do tačke „kada svi moraju da se izjasne, da li ova vlast treba da opstane ili ne“.

“Nas više ne zanima ko štiti ovu vlast. Hoćemo da država radi svoj posao, da se politički akteri u Tutinu, konačno, izjasne, da ne igramo više ove igrice u koje su nas oni uvukli i da znamo da li hoćemo promenu vlasti ili nećemo“, naglašava Redžepović i poručuje da njegova partija neće dati kvorum sutrađnjem zasedanju opštinskog parlamenta.

Redžepović ističe da će SPP uraditi nešto da se dobije bolja vlast ili eventualno uđu „u nešto što je zakonska procedura, privremeni organ, prinudna uprava, novi izbori, za sve varijante smo spremni“.

Dodao je da je „ovo crveni alarm i poslednji trenutak da nadležni organi reaguju po zakonu“.

SPP nije jedina koja „priželjkuje“ prinudnu upravu u Tutinu. O tome sve glasnije govore i opozicione Sandžačka demokratska partija (SDP) i Grupa građana „Tutin na prvom mestu“, ali se takvi tonovi čuju i od članova vladajuće SDA Sandžaka.

Opština Tutin je, sve do poslednjih lokalnih izbora 2020. godine, važila za bastion SDA Sandžaka, u kojoj je apsolutnu vlast imala od 1996. do 2020. godine.

Skupština opštine Tutin ima 37 odbornika. SDA Sandžaka 18, SPP 11, grupa građana pet, dva SDP i jedan SNS.

Do pre nekoliko mesci, tanku skupštinsku većinu činili su odbornici SDA i jedini naprednjak.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari