Kako u borbu protiv iskopavanja litijuma: Stranka Zajedno podnela nadležnom ministarstvu zahtev za obustavu postupka koji je pokrenuo Rio Tinto 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Stranka Zajedno podnela je danas Ministarstvu za zaštitu životne sredine zahtev za obustavu postupka odlučivanja o obimu i sadržini studije o proceni uticaja koju je podneo Rio Tinto 17. septembra, a udruženja i građane pozvala na dogovor o načinu borbe za obustavu projekta rudarenja litijuma.

Kopresednik stranke Nebojša Zelenović nazvao je situaciju „alarmantnom“, rekavši da postoje dve vrste institucionalnih procesa – one koje se vide i oni koji se ne vide.

On je na konferenciji za novinare rekao da niko ne zna da je Rio Tinto ušao u zvaničnu proceduru dobijanja dozvole za rudarenje, dodaju da će, ako se nešto ne preduzme, tu dozvolu ubrzo i dobiti.

Sledeći korak je da urade studiju, koje su već napravili, uprkos tome što se već osam godina zagovara da oni tu studiju ne mogu sami da prave, naveo je Zelenović.

„Verujemo da su blokade puteva, prvo u okolini Jadra, pa svuda u Srbiji, pravo rešenje“, rekao je Zelenović i pozvao sve građane na dogovor.

Kopresednica te stranke Biljana Stojković objasnila je da se dokument, rađen kao „studija uticaja“, zasnivao na jednom projektu, koji je sada podeljen na tri dela, navodeći da što je kompanija Rio Tinto sada podnela samo deo koji se tiče rudarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari