Stranka Zajedno najavila blokadu puta u Šapcu zbog litijuma i Rio Tinta 1foto (BETAPHOTO/Nikola Todorović)

Stranka Zajedno najavila je danas jednočasovnu blokadu državnog puta M 124 u Šapcu za petak, 27. septembar, kao prvu u nizu sličnih koje planira da organizuje zbog mogućnosti da kompanija „Rio Tinto“ uskoro dobije dozvolu za rudarenje litijuma u Jadru.

Zajedno je pozvala građane da se u 18 časova okupe ispred Gradske uprave u Šaocu, odakle se kreće u blokadu kružnog toka kod Poljoprivredne škole.

Navodeći da je vlast otvorila vrata da „Rio Tinto“ do 1. oktobra i formalno dobije „nož i pogaču“ za rudarenje litijuma u Jadru, stranka Zajedno podsetila je u saopštenju da su njeni kopredsednici Nebojša Zelenović i Biljana Stojković podneli u ponedeljak Ministarstu zaštite životne sredine Srbije „Zahtev za obustavu postupka odlučivanja o obimu i sadržini studije o proceni uticaja“ na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije litijuma i bora „Jadar“.

Zajedno zahteva da se taj postupak obustavi, a zahtev za izdavanje dozvole za eksploataciono polje odbaci u skladu sa zakonom u propisanim rokovima.

Nosilac projekta podneo je zahtev 14. septembra, nakon čega je Ministarstvo objavilo javni poziv, uz rok od 15 dana da zaintersovana javnost uloži primedbe, nakon čega će nosiocu projekta dati obim i sadržaj. „To znači da Ministarstvo nema nikakav problem sa tim da Rio Tinto rudari nego ih samo upućuje na koji način da to rudarenje obavlja“, navela je stranka Zajedno u saopštenju.

„Za sve ovo javnost ne zna, a ako nešto ne preduzmemo oni će tu dozvolu i dobiti“, upozorila je stranka Zajedno.

„Onog trenutka kada budu doneli Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, tog trenutka su oni ispunili uslove da dobiju dozvolu za rudarenje“, navela je stranka Zajedno, najavljujući seriju blokada, počev od Šapca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari