Stranka Zajedno: Zdrava pijaća voda važnija od litijuma 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Stranka Zajedno ocenila je danas da je za građane Srbije važnija zdrava pijaća voda nego eventualna korist koju bi imala od kopanja litijuma.

U reagovanju na saopštenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kojem se navodi da „udeo vode sa područja sliva reke Jadar u ukupnom vodosnabdevanju Srbije nije značajan“, stranka je istakla da po zvaničnim podacima ispod Mačve ima podzemno jezero koje ima vodu najvišeg kvaliteta kapaciteta 4.100 litara u sekundi.

„To znači da sa tim kapacitetom možete da snabdevate vodom 14 gradova kao što je Zrenjanin! Možete da flaširate 2.000 litara u sekundi ili 110 miliona na dan pijaće  vode. To su, prema izveštaju Ministarstva rudarstva i energetike, količine koje mogu da zadovolje 85 miliona građana svakog dana zdravom pijaćom vodom“, navodi se u saopštenju Zajedno.

Dodaje se da „Loznica vodu pije iz bunara u Banji Koviljači i troši 200 litara u sekundi, Šabac se snabdeva sa bunara u Tabanoviću i troši 250 litara u sekundi, a kapacitet basena je 4.100 litara u sekundi“.

„Dakle, pored Loznice, Šabac ima dovoljno vode za Srem, pa sve do Zrenjanina“, istakla je stranka u saopštenju.

Upozorili su da Novi Sad već sad ostaje bez zdrave pijaće vode, a u Srbiji postoji „zlatna žica“ koja može da reši problem snabdevanja svih građana.

„Ispred nas predstoje još sušenije godine i sada se postavlja pitanje da li ćemo se boriti za litijum ili za zdravu pijaću vodu“, navela je stranka Zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari