Miro Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, javno je upozorio poverenika za informacije od opšteg značaja Rodoljuba Šabića da su tokom izbora instruktora za naredni popis stanovništva, stranke imale veliki uticaj na taj postupak.


– Umesto da se izaberu nezaposleni i fakultetski obrazovani, kako je najavljivano u početku, na listi su se našli stranački ljudi, poneki sa jedva završenom osnovnom školom. Čak 90 odsto instruktora je izabrano zahvaljujući tome što su bliski nekoj od stranaka, a među njima 60 odsto su ljudi DS-a. A oni sa fakultetskim diplomama i sa spiska Službe za zapošljavanje ostali su ispod crte. Zašto je strankama važno da imaju svoje ljude na popisu? Pa zato što mogu da utiču na izborni postupak, što mogu doći do podataka o tome kako se ko izjasnio, i čak da na neki način utiču na to. A to je veoma važno u sredinama kakva je Subotica, posebno kada je reč o odnosu hrvatske i bunjevačke zajednice – rekao je Bajić.

On je najavio da će od nadležnog ministarstva zatražiti da predstavnici Bunjevaca imaju mogućnost da nadgledaju postupak popisa, a od stranaka koje su postavile svoje ljude na instruktorsku listu da ih povuku i naprave novi izbor, kako bi se popis depolitizovao. Bajić je takođe na konferenciji za štampu saopštio da je „javna tajna“ da je spisak popisivača napravljen već 15. avgusta u stranačkim kuloarima, a da je prijavljivanje građana nakon toga samo formalno, i pretvoreno u farsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari